A-
A+

Nya anklagelser mot FTX-grundaren

FTX-grundaren Sam Bankman-Fried är fri mot borgen i väntan på rättegång. Arkivbild.
FTX-grundaren Sam Bankman-Fried är fri mot borgen i väntan på rättegång. Arkivbild.
EkonomiTT

Ytterligare anklagelser riktas mot den kollapsade kryptobörsen FTX:s grundare Sam Bankman-Fried.

Annons

Annons

En kompletterande stämningsansökan med fyra åtalspunkter lämnades in till en federal domstol på Manhattan i New York på torsdagen, skriver Wall Street Journal.

De nya misstankarna gäller bland annat förberedelse till bankbedrägeri. Totalt innehåller utredningen nu tolv åtalspunkter, däribland olika former av bedrägeri- och penningtvättsbrott.

Bankman-Fried greps i Bahamas och utlämnades till USA i mitten av december. Efter en första kort domstolsförhandling i New York släpptes han i väntan på rättegång mot en borgenssumma på motsvarande 2,6 miljarder kronor.

Han nekar till alla anklagelser, bland annat att han ska ha dolt företagets problem för allmänheten och investerare och därmed spelat en central roll i FTX:s snabba kollaps.

De nya rättshandlingarna avtäcker Bankman-Frieds misstänkta försök att få inflytande genom ett upplägg med olagliga politiska donationer till både demokrater och republikaner. Målet ska ha varit att få makt över lagstiftning gällande kryptovalutor.

Två medarbetare till Bankman-Fried har tidigare erkänt sig skyldiga till anklagelser om bedrägeri. De samarbetar med åklagaren och är nu fria mot borgen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.