Nya arter upptäckta i Galápagos havsdjup

Upptäckterna har bland annat gjorts på havsbotten i närheten av ön Darwin, längst bort i bild. Arkivbild.
Upptäckterna har bland annat gjorts på havsbotten i närheten av ön Darwin, längst bort i bild. Arkivbild.
EcuadorTT-AFP

Annons

Annons

Ett internationellt marinforskarteam har upptäckt 30 nya arter av ryggradslösa djur i havsdjupen som omger Galápagosöarna utanför Ecuador.

Bland upptäckterna finns fjorton nya korallsorter, en ny ormstjärna, elva svampdjur och fyra kräftdjursarter, skriver Galápagos nationalpark i ett uttalande.

Under studien har forskarna genomsökt havets ekosystem på djup upp till 3 400 meter med hjälp av toppmoderna fjärrstyrda undervattensfarkoster.

Djuphavet är fortfarande till stor del outforskat område och den här studien ger en inblick i de minst kända kolonierna vid Galápagosöarna, säger marinforskaren Pelayo Salinas de León, som lett studien.

Expeditionen utforskade för första gången tre branta djuphavsberg i närheten av öarna Darwin och Wold i den norra delen av ögruppen.

Dessa orörda undervattensberg ligger inom Galápagos marinreservat och är skyddade från destruktiv mänsklig aktivitet som bottentrålning som har katastrofal inverkan på bräckliga ekosystem. Det är nu vårt ansvar att säkerställa att de fortsätter vara orörda framöver, säger Salinas de León.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons