A-
A+

Nya åtgärder mot mäns våld mot kvinnor

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (t.v.) och Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet.
Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (t.v.) och Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet.
PolitikTT

Hjälp till våldsutsatta kvinnor och barn att hitta ett tryggt stadigvarande boende och ett särskilt stöd till tandvård för utsatta. Det är två av flera åtgärder som regeringen och Miljöpartiet vill genomföra i arbete mot mäns våld mot kvinnor.

Annons

Annons

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) och Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet presenterade vid en pressträff totalt åtta åtgärder för att stärka arbetet med att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Våldet är utbrett och mycket allvarligt och orsakar ett stort lidande och får livslånga konsekvenser för dem som utsatts, säger Märta Stenevi.

Tryggt boende

De åtgärder som presenterades var bland annat ett uppdrag till Socialstyrelsen att stärka det nationella stödet till kommunerna i deras arbete med att hjälpa våldsutsatta att ordna stadigvarande boende. En annan åtgärd som presenterades var att en utredare ska se över våldsutsattas hyresrättsliga skydd för att förbättra möjligheten att bo kvar i sina hem.

Det stabilaste boendet är om man kan stanna i sitt hem. Vi behöver göra ett perspektivskifte. Ofta är det den våldsutsatta kvinnan som tvingas flytta. Den kvinna som blivit våldsutsatt ska inte behöva lämna sitt hem, säger Stenevi.

En annan åtgärd som regeringen beslutat om är att inrätta ett nationellt centrum mot hedersrelaterat våld. Det inrättas vid länsstyrelsen i Östergötland men ska ha i uppdrag att arbeta över hela landet.

Annons

Annons

Inte klara

Bland åtgärderna märks även ett särskilt stöd till tandvård till våldsutsatta. En särskild utredare har fått i uppdrag att se över hur ett sådant stöd kan utformas.

De här åtgärderna som vi presenterat innebär ytterligare krafttag i arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Men vi är inte klara förrän våldet upphör och för att nå dit måste vi hjälpas åt, säger Eva Nordmark.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.