A-
A+

Nya attacker mot viktiga hamnstäder

Arkivbild från tidigare attack mot Odessa den 5 juni.
Arkivbild från tidigare attack mot Odessa den 5 juni.
UkrainaTT

Hamnstäderna Odessa, Mykolajiv samt Charkiv i nordöstra Ukraina har alla attackerats under tisdagsmorgonen, enligt Ukrainas militär.

"Jag ber alla invånare i Charkiv att vara extremt försiktiga" skriver stadens borgmästare på Telegram.

Annons

Annons

Odessa har attackerats igen, meddelar regionens militära chef Serhij Bratjuk på Telegram.

Enligt ukrainsk militär attackerades den viktiga hamnstaden med robotar avfyrade från flygplan som flög från Svarta havet. Byggnader längs kusten drabbades, enligt den ukrainska militärens operativa enhet i landets södra delar.

Ukrainas näst största stad Charkiv och närliggande Tjuhuiv har också attackerats under den tidiga tisdagsmorgonen, säger Charkivs borgmästaren Ihor Terechov, som manar till försiktighet.

Liknande varningar kommer från hamnstaden Mykolajiv.

"Kraftiga explosioner har hörts i Mykolajiv! Alla uppmanas stanna i skyddsrum! Även efter att utegångsförbudet gått över, luftangreppen kommer att fortsätta!" skriver borgmästare Oleksandr Senkevytj på Telegram, rapporterar The Guardian.

Ukrainas militär skriver på Facebook att Mykolajivs hamninfrastruktur attackerades.

Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende part.

Storbritannien: Inga militära mål

Ryssland bombade Odessa redan den gångna helgen, kort efter att ha skrivit under ett avtal som skulle göra det möjligt att frakta ut spannmål från Ukraina och över Svarta havet, bland annat via Odessa.

Ryssland medgav attacken, men sade att den riktats mot militära mål. Motstridiga uppgifter kommer från Storbritanniens försvarsdepartement. I sin senaste underrättelserapport skriver departementet att det inte finns någonting som tyder på att militära mål fanns i området som attackerades.

Annons

Annons

Erdogan kommenterar

I en intervju med det statliga tv-bolaget TRT kommenterade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan helgens attack:

Det gör oss ledsna att något sådant hände. Denna typ av misslyckande skulle vara skadligt för oss alla. Vi är fast beslutna att implementera detta avtal med alla dess komponenter och våra ansträngningar fortsätter i detta avseende, säger han.

John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, sade till CNN att attacken mot Odessa i helgen är oroande.

Vi har indikationer på att de verkligen kom nära vissa spannmålsterminaler – oavsett om de skadade dem eller inte. Vi har inte sett en exakt bedömning av skadorna, men vi kommer att följa det här väldigt noga, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.