A-
A+

Nya besked om transpersoner inom simningen

Lia Thomas dominans på collegenivå har varit omdebatterad. Arkivbild.
Lia Thomas dominans på collegenivå har varit omdebatterad. Arkivbild.
SimningTT

En person som föds som man ska ha genomgått en könskorrigering innan tolv års ålder för att få tävla med kvinnor.

Sverige var ett av många länder som var för den nya policyn.

Det är ett bra steg på vägen för att på så sätt skapa rättvisa för den stora gruppen kvinnor som tävlar, säger säger Svenska simförbundets ordförande Pia Zätterström.

Annons

Annons

Det är det Internationella simförbundet Fina som har haft en extrainsatt kongress i samband med sim-VM i Budapest där ämnet var uppe för omröstning.

196 röstade för medan 42 röstade emot och 36 valde att rösta blankt. Sverige var ett av länderna som röstade för beslutet.

Det är ett bra steg på vägen för att på så sätt skapa rättvisa för den stora gruppen kvinnor som tävlar. Det är en rättvis aspekt på det här, sen finns det en inkluderingsaspekt. Det som också diskuterades på kongressen var att alla transidrottare ska känna sig välkomna i simidrotten, säger Pia Zätterström till TT.

Tillsatt arbetsgrupp

Fina har även tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda så kallade öppna klasser för transpersoner. Den arbetsgruppen ska rapportera tillbaka inom sex månader.

Husain Al-Musallam, Finas ordförande, säger enligt Insidethegames att det är en komplex och svår situation, men att policyn är baserad på vetenskap.

Våra idrottare måste komma i första hand och när jag säger idrottare så menar jag varenda idrottare, säger han.

Han säger vidare att det är en policy som nog inte kommer att stödjas av vissa idrottare som är transpersoner.

Annons

Annons

Omdebatterat

Transpersoner inom simningen har varit omdebatterat de senaste åren, framför allt i USA efter amerikanskan Lia Thomas dominans på collegenivå.

Thomas blev i år historisk som den första transkvinnan att vinna ett collegemästerskap i simning. Thomas, som påbörjade sin könskorrigering 2019 och tilläts tävla som kvinna 2020, vann distansen 500 yards (457 meter) med över en och en halv sekund.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.