A-
A+

Nya börsnoterade bolag rasar i värde

Dåvarande vd Håkan Samuelsson i samband med Volvo Cars börsintroduktion i Stockholm i oktober 2021. Arkivbild.
Dåvarande vd Håkan Samuelsson i samband med Volvo Cars börsintroduktion i Stockholm i oktober 2021. Arkivbild.
EkonomiTT

2021 tog rekordmånga svenska bolag steget in på börsen. Men många av dem har kollapsat i värde och handlas för mindre än sitt börsnoteringspris, visar en genomgång från Bloomberg.

Annons

Sedan 2020 har 203 bolag noterats på Stockholmsbörsen. Av dessa handlas nu 160, eller 80 procent, för mindre än priset när de börsnoterades.

Under samma period har 30 bolag tappat mer än 90 procent av sitt värde.

Bland de största noteringar de senaste åren återfinns Volvo Cars, investmentbolaget Storskogen och it-bolaget Cint. Volvo Cars har sedan noteringen tappat 31 procent i värde. Storskogen har fallit med 68 procent och Cint med 85 procent.

Bostadspriser och marknadsoro

De fyra största börsnoteringarna i Stockholm har sammanlagt tappat 12,6 miljarder dollar, motsvarande 132 miljarder kronor, i värde sedan de gjorde entré.

Den dystra statistiken går att härleda till det ansträngda ekonomiska läget och marknadsvolatilitet, skriver Bloomberg. Därtill spelar även sjunkande bostadspriser och en befarad låg tillväxt en betydande roll.

Verkstadsföretag går emot utvecklingen. Däribland finns Engcon AB, som har mer än fördubblat kursen sedan börsintroduktionen i juni förra året.

För tidigt att döma ut

Hittills under 2023 har inget bolag rört sig mot börsen.

Men Stefan Ward, aktieanalytiker på investmentbanken Paretos Securities, menar att det är för tidigt att döma ut möjligheterna för kommande svenska börsnoteringar.

Det finns en sund pipeline av företag som kommer till marknaden så småningom, men tidpunkten är mindre tydlig, säger han till Bloomberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.