A-
A+

Nya CL-formatet ökar pressen på svenska lagen

Barcelonas Aitana Bonmati, till vänster, och Lieke Martens firar ett mål i segern i Champions League-finalen mot Chelsea i Göteborg i våras. Arkivbild.
Barcelonas Aitana Bonmati, till vänster, och Lieke Martens firar ett mål i segern i Champions League-finalen mot Chelsea i Göteborg i våras. Arkivbild.
FotbollTT

Fler lag, fler matcher och en större säck prispengar – nära 250 miljoner kronor.

Damernas Champions League växlar upp och för svensk fotboll gäller det att hänga med.

Det är så viktigt att vi lyckas, speciellt när man ser utvecklingen ute i Europa, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

Annons

Annons

Therese Sjögran har erfarenhet av Champions League både som spelare och ledare. Hon är positiv till det nya formatet men tror att det på sikt kan bli svårare för svenska lag att ta sig till gruppspelsfasen. Arkivbild.
Therese Sjögran har erfarenhet av Champions League både som spelare och ledare. Hon är positiv till det nya formatet men tror att det på sikt kan bli svårare för svenska lag att ta sig till gruppspelsfasen. Arkivbild.

Totalt är det 72 lag från 50 olika landsförbund som har chansen att få höja bucklan på Juventus stadium i Turin den 22 maj 2022. Det är en utökning med tio klubbar jämfört med förra säsongen.

Men den stora förändringen är hur klubbarna avancerar fram mot finalen.

Bara fyra lag, mästaren Barcelona, Paris SG, Bayern München samt Chelsea är direktkvalificerade till gruppspelet. Övriga 68 lag kvalar för att nå gruppspelet. Ligavinnarna avancerar i ett spår, Champions path, och tvåorna och treorna i ett annat, League path.

Kristianstad först ut

För svensk del innebär det att Champions League-debutanten Kristianstad redan på onsdagen spelar första kvalmatchen mot danska Bröndby. Vinst där och det blir möte med antingen franska Bordeaux eller tjeckiska Slovacko på lördag. Skulle Kristianstad vinna även det mötet väntar ett nytt dubbelmöte för att nå gruppspelet.

Rosengård kliver å sin sida in i League path först när det vankas dubbelmöten. Den lottningen görs på söndag.

Det är spänt inför vad det blir för motstånd, vi har inte fått all information om själva proceduren från Uefa än, säger Therese Sjögran och tillägger:
Formatet som sådant är absolut en förbättring, det blir fler matcher och mer internationell erfarenhet för fler spelare. Men man måste ta sig till gruppspelet först.

Annons

Annons

Svenska segrar

Även svenska mästarlaget Häcken går in i kvalet när det är dags för dubbelmöten, men då i det som kallas Champions path.

Sverige är för närvarande rankat femma efter Frankrike, Tyskland, Spanien och England och har därmed tre lag med i turneringen.

Det är oerhört viktigt att vi lyckas nu, alla svenska lag. Att vi vinner och tar rankingpoäng. Nu har vi tre lag som får vara med, trillar vi ner några placeringar är det bara två och då blir det ännu tuffare att nå gruppspel, säger Sjögran.

Mer till mästarna

Förutom en sportslig omgörning innebär även ger årets turnering ökade intäkter för många klubbar.

24 miljoner euro, motsvarande cirka 245 miljoner kronor ska fördelas, varav 23 procent är öronmärkta till klubbar i deltagande förbunds ligor – en slags fördelningsprincip som på sikt är tänkt att stärka damfotbollen.

Det är ett klart plus jämfört med hur det sett ut tidigare, men pengarna finns ju i gruppspelet, säger Sjögran.

Gruppdeltagarna är garanterade 400 000 euro vardera, motsvarande cirka 4 miljoner kronor. För klubben som går hela vägen är prissumman motsvarande cirka 14 miljoner kronor.

Man vill inte vara utanför såklart, rent sportsligt. Och det är klart att det är viktigt ekonomiskt, säger Sjögran och tillägger:
Statusen kommer bara att öka, det blir en internationell touch på allting.

Med start idag inleds kvalmatcherna för att nå huvudturneringens nya gruppspel, där fyra lag i fyra grupper gör upp om kvartsfinalplatserna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!