Nya coronarestriktioner på bred front i Europa

Ett måttligt befolkat kafé i Biarritz i sydvästra Frankrike på torsdagen.
Ett måttligt befolkat kafé i Biarritz i sydvästra Frankrike på torsdagen.
EuropaTT-AFP-Reuters

En andra våg av coronasmitta tvingar allt fler europeiska länder att återinföra restriktioner eller att agera på annat sätt.

Vi kommer att be Tyskland att ta emot patienter ännu en gång, säger en talesperson för Nederländernas sjukhus.

Annons

Annons

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel talar om ett avgörande ögonblick i kampen mot coronaviruset. Arkivbild
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel talar om ett avgörande ögonblick i kampen mot coronaviruset. Arkivbild

I Nederländerna har antalet covidsjuka på sjukhus fördubblats på mindre än en vecka. 1 500 personer lades in under den gångna veckan. Ökningen har fått landet att be Tyskland om hjälp att ta emot patienter – något som gjordes även under våren.

Smittspridningen i Nederländerna har fått regeringen att stänga restauranger och barer, minska antalet tillåtna personer i samma sällskap samt införa munskyddstvång på offentliga platser inomhus.

Efter en sommar med minskad smittspridning förbereder sig nu den europeiska kontinenten för en andra våg av smittan – eller står redan mitt i den.

Världshälsoorganisationen WHO kallade i ett uttalande på torsdagen situationen i Europa för "mycket oroväckande".

"Covid är nu den femte ledande dödsorsaken och gränsen 1 000 dödsfall per dag har nåtts", säger organisationen i uttalandet under torsdagen.

Nu har 17 av 31 länder som står under överinseende av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC listats som röda eller i huvudsak röda, på grund av kraftig smittspridning.

Fem av de 31 länderna – Danmark, Island, Sverige, Tyskland och Österrike – har inte listats alls eftersom ECDC säger sig sakna tillräcklig information.

Fältsjukhus i Prag

Under onsdagen rapporterade tjeckiska myndigheter strax under 10 000 nya fall av smittan vilket är en rekordhög siffra.

I huvudstaden Prag påbörjades under torsdagen byggnation av fältsjukhus för att kunna ta emot de nya covidpatienterna.

Allt fler länder flaggar nu för skärpta restriktioner.

En av dem är Frankrike som utropat hälsonödläge efter ökad spridning av covid-19 i landet. Det förra nationella hälsonödläget, som utropades i våras, hävdes i juli.

Som en följd skärps en rad restriktioner och förbud för att bromsa smittan. Bland annat kommer utegångsförbud att införas mellan klockan 21 och 06 i huvudstaden Paris samt åtta andra städer.

Totalt kommer över 20 miljoner, av Frankrikes drygt 67 miljoner invånare, att påverkas.

Annons

Annons

Rekord i Polen

I Polen noterades på torsdagen 8 099 smittade, det högsta antalet hittills för någon 24-timmarsperiod under pandemin. Regeringen lanserar nya restriktioner, och ber bland annat människor att minska vistelse i offentliga miljöer.

Situationen är liknande i Storbritannien där smittfallen ökat under de senaste dagarna, framförallt i delar av huvudstaden London.

Från och med midnatt natten mot fredag kommer risken för smitta uppgraderas från "mellan" till " hög" i huvudstaden London samt i grevskapet Essex, meddelar landets hälsominister Matt Hancock.

Vi spelar nu alla en viktig roll i att få viruset under kontroll ännu en gång. Så länge vi samarbetar så kan vi besegra det, sade ministern i samband med beskedet.

Merkel: "Avgörande"

Risknivån "hög" innebär bland annat att umgänge inomhus endast är tillåtet med en begränsad vänkrets.

Restriktionerna skärps även i Tyskland – där över 5 000 nya fall av smittan rapporterats under loppet av ett dygn.

Enligt de nya tyska reglerna blir det obligatoriskt att bära munskydd på platser där det är svårt att hålla avstånd, i områden som registrerar över 35 nya smittade per 100 000 invånare under en sjudagarsperiod.

Antalet personer som får samlas sänks till 25 personer i offentliga miljöer och 15 i privata sammanhang. Antalen kan komma att sänkas ytterligare om smittspridningen inte avtar.

Jag är övertygad om att det vi gör nu är avgörande för hur vi kommer att ta oss ur denna pandemi, sade förbundskansler Angela Merkel om restriktionerna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons