Nya coronavarianten sprider sig i världen

Gäster på en skidresort i The Blue Mountains i Ontario i Kanada. Två fall av den nya smittsammare coronavarianten har nu rapporterats i provinsen.
Gäster på en skidresort i The Blue Mountains i Ontario i Kanada. Två fall av den nya smittsammare coronavarianten har nu rapporterats i provinsen.
CoronaTT

Kanada är det senaste landet som rapporterar om att den smittsammare coronavarianten, som även hittats i Sverige, kommit till landet. De senaste dygnen har fall också bekräftats i Spanien, Frankrike och Japan.

Annons

Annons

Annons

Annons

De två fallen i Kanada gäller ett par i södra Ontario som inte har någon någon känd resehistorik eller haft riskkontakter, rapporterar Reuters. Beskedet kommer samma dag som provinsen inför hårdare restriktioner för att förhindra smittspridning.

I Madrid var det en inresande från Storbritannien på julafton som smittat sina föräldrar och sin syster, berättar Antonio Zapatero på den spanska huvudstadens sjukvårdsenhet. Resenären själv har man ännu inte fått testresultat ifrån. Ytterligare tre misstänkta fall med den nya virusmutationen undersöks och deras testresultat väntas enligt Zapatero på tisdag eller onsdag, skriver tidningen El País.

Det fjärde bekräftade fallet är en yngling som kom från Storbritannien några dagar tidigare och där man nu sett att han bär den nya coronagrenen. Ingen av dessa är allvarligt sjuk.

Höga tal i Japan

Japan registrerade i fredags 3 800 nya fall – den högsta dygnssiffran hittills – varav fem har den nya brittiska varianten.

Fyra av de fem är utan sjukdomssymptom och en är ett barn som ännu inte fyllt tio år. Hälsominister Tako Wakita säger att eftersom dessa fall upptäckts vid testning på flygplatsen tror man inte att det nyare viruset har nått samhällsspridning.

Annons

Annons

Hemresande fransman

Även i Frankrike har ett fall med den nya varianten upptäckts. Det var hos en fransk medborgare som bor i Storbritannien. Han kom hem från London den 19 december, och testades positivt två dagar senare.

Franska myndigheter låter göra PCR-tester av alla resande från Storbritannien och även Sydafrika, där ytterligare en ny mutationsgren har identifierats.

Tidigare meddelade irländska myndigheter att man upptäckt ett fall av virusmutationen på juldagen. Liknande misstänkta fall har enligt AFP rapporterats från Tyskland och Libanon.

Danskar smittade

På julafton rapporterades att 33 danskar konstaterats infekterade av den brittiska varianten, och den har även upptäckts i Nederländerna.

Många länder stoppade resenärer från Storbritannien förra helgen när det börjat rapporteras om den nya, mycket smittsammare coronavarianten. Sverige begränsade även resor från Danmark.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons