Nya dystra rekordsiffror i USA

USA rapporterar rekordmånga nya fall av coronaviruset och covid-19. Arkivbild.
USA rapporterar rekordmånga nya fall av coronaviruset och covid-19. Arkivbild.
USATT-AFP

USA har för första gången på ett dygn registrerat över 200 000 nya bekräftade fall av coronasmittade.

Den största delstaten Kalifornien inför nu utegångsförbud för att stävja smittspridningen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Antalet smittade har ökat stadigt i USA sedan slutet av september – och landet har nu sprängt ännu en dyster gräns. På ett dygn har 200 146 nya fall registrerats, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet. Dessutom har ytterligare drygt 2 200 nya dödsfall rapporterats, vilket är det högsta antalet avlidna på en dag sedan i maj.

Nästa vecka är det dags för storhelgen Thanksgiving, då amerikaner vanligtvis åker kors och tvärs över landet för att besöka nära och kära, men i år uppmanar myndigheter folk att hålla sig hemma.

Nya restriktioner införs – senast i raden är Kalifornien, med landets största befolkning, som från och med lördag och en månad framåt kommer att ha utegångsförbud mellan klockan 22 och 05, för att stävja den eskalerande spridningen.

Förbudet gäller alla sociala aktiviteter inomhus, samt alla icke nödvändiga aktiviteter utomhus.

"Viruset sprids i en takt vi inte har sett sedan början av pandemin, och de kommande dagarna och veckorna blir kritiska för att få stopp på ökningen", säger guvernör Gavin Newsom i ett skriftligt uttalande.

Utegångsförbudet gäller i de områden som har den mest omfattande spridningen, vilket omfattar 94 procent av delstatens befolkning, däribland städer som Los Angeles och San Diego.

Hittills har 11,7 miljoner människor testat positivt för coronaviruset i USA och drygt 252 000 människor har avlidit i sviterna av viruset.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons