A-
A+

Nya gifter har bildats vid BT Kemi-sanering

Giftsaneringen med värmerör inleddes 2020. Arkivbild.
Giftsaneringen med värmerör inleddes 2020. Arkivbild.
MiljöTT

Saneringen efter den snart femtio år gamla BT Kemiskandalen har lett till att nya gifter bildats – och saneringsprojektet försenas nu ytterligare.

Annons

Annons

BT Kemiskandalen i Teckomatorp i Svalövs kommun briserade på 1970-talet när nedgrävda och sönderrostade gifttunnor hittades vid en fabrik där växtskyddsmedel tillverkades.

Giftsaneringen har pågått sedan dess, och de senaste åren har en teknik där värmerör borras ned i marken och föroreningarna förångas, samlats in och går vidare till en saneringsanläggning använts.

De så kallade BT Kemi-föroreningarna har nu sanerats. Men måltemperaturen på 300 grader har inte hållits överallt, vilket lett till att restföroreningen dioxiner bildats.

Kommunstyrelsen i Svalöv har nu hävt avtalet med entreprenören Geoserve som sanerat platsen.

Entreprenören har inte lyckats sanera i den utsträckning man åtagit sig, säger Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande, till Sydsvenskan.

Kommunen håller därför inne runt sju miljoner kronor.

Geoserves vd Henrik Ekman skriver i ett sms till tidningen att ”vi har tyvärr inte lyckats komma överens med kommunen om hur restföroreningarna ska hanteras och om ersättning för dessa kostnader”.

I och med att avtalet är hävt drar saneringsprocessen ut på tiden ytterligare.

Enligt kommunen kan dioxinerna inte spridas och utgör ingen fara för människor och djurs hälsa eller den närliggande miljön.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.