A-
A+

Nya gripanden efter påskupplopp

Polisbilar sattes i brand i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under långfredagen fick tillstånd för en sammankomst.
Polisbilar sattes i brand i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under långfredagen fick tillstånd för en sammankomst.
BrottTT

Ytterligare två personer har gripits misstänkta för grovt blåljussabotage och våldsamt upplopp kopplat till påskhelgens upplopp i Norrköping och Linköping.

Sammanlagt skadades närmare hundra poliser i grannstäderna, uppger polisen i region Öst.

Annons

Annons

Den högerextreme provokatören Rasmus Paludans aviserade koranbränningar ledde under påskhelgen till våldsamma upplopp i Stockholm, Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona och Malmö.

Hundratals våldsverkare i respektive stad gick till angrepp mot polisen med stenkastning. På flera håll brändes även polisfordon, liksom bilar och annan egendom.

Stadsdelarna Navestad i Norrköping och Skäggetorp i Linköping drabbades av våldsamheter både under skärtorsdagen och påskdagen.

94 skadade poliser

Enligt en sammanställning från polisen i region Öst skadades minst 94 poliser i samband med upploppen bara i Östergötland.

Skadeanmälningarna kan, utöver fysiska skador, gälla psykiska krisreaktioner efter händelserna.

På påskdagen skadades tre personer när polisen avlossade varningsskott i Navestad. Alla tre har enligt polisen lämnat sjukhuset. Samtliga är fortsatt misstänkta för brott.

I dagsläget sitter två personer häktade i Norrköping och två i Linköping.

"Nu i helgen greps ytterligare två misstänkta gärningspersoner. Vi lägger nu mycket tid på att klarlägga händelseförloppet för att kunna lagföra gärningspersoner", säger Mikael Backman, kommenderingschef i polisregion Öst, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Stulen utrustning

De två gripna misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våldsamt upplopp.

På filmer från upploppen i Norrköping och Linköping syns hur personer stjäl utrustning ur övergivna polisbilar. Polisen i region Öst vill inte precisera vad som stulits, men uppger att det inte rör sig om vapen.

I Örebro och Malmö pågår arbetet med att identifiera personer som begår brott i det mycket stora film- och bildmaterial polisen har tillgång till. Ingen sitter för närvarande frihetsberövad misstänkt för brott i samband med upploppen i städerna.

Allmänheten har lämnat in över 2 000 bilder och filmer från upploppen. Därtill finns filmer från polisens egna kameror och drönare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.