A-
A+

Nya hotet mot OS-hoppen: Sandstormar

Sandstormar kan hota längdåkarnas och skidskyttarnas tävlingar vid vinter-OS i Peking. Arkivbild tagen på annan plats.
Sandstormar kan hota längdåkarnas och skidskyttarnas tävlingar vid vinter-OS i Peking. Arkivbild tagen på annan plats.
SkidorTT

Här är det nya hotet mot de svenska OS-hoppen. Längdåkarna och skidskyttarna kan drabbas av sandstormar under vinterspelen i Peking.

En gång när jag var där drog det in en sandstorm över området, säger OS-guldmedaljören Björn Lind som har stor erfarenhet av skidåkning i Kina.

Annons

Annons

OS-arenan för längdskidåkarna och skidskyttarna ligger i Zhangjiakou, på 1 700 meters höjd, 18 mil norr om Peking. I närheten finns ökenområden som kan ställa till ovanliga problem för de aktiva.

Eftersom det är en högplatå kan det komma in sand. Det blir spännande att få åka på så tungt före. Det har vi förberett åkarna för, säger svenske landslagschefen Anders Byström.

Har besökt OS-orten

Skidprofilen Björn Lind, som tog två OS-guld i sprint i Turin 2006 och numera är eventansvarig för ett företag med verksamhet i Kina, har besökt OS-orten Zhangjiakou. Han berättar om ovanliga sandutmaningar:

Har man otur kan det komma in sand från öknen i närheten. En gång när jag var där drog det in en sandstorm över området. Mycket är extremt där med speciell snö som är kall, kärv och torr. Samtidigt kan det också vara stabilt med minus sju grader.

Annons

Annons

Gul snö av sand

Anders Högberg, herrtränare i landslaget, har kört flera lopp i Kina, bland annat det kinesiska Vasaloppet. Han intygar att sand i snön kan bli en utmaning.

Jag har, i Inre Mongoliet, åkt skidor då sand färgat snön gul. Det går att åka men det går tyngre. Kommer en sandstorm mitt under en tävling blir det säkert inställt eller framflyttat, men jag kan tänka mig att det ändå blir en blandning av sand i snön. Det är nog få som har gjort grundliga vallatester med sand i snön, säger han och skrattar.

Svenske vallachefen Petter Myhlback är lugn när det handlar om sand i OS-spåret:

Eftersom det är så lite nederbörd och torrt klimat, binder inte snön ihop jorden. Då kan det bli föroreningar i snön. Vissa gånger har liknande hänt i alperna, säger Myhlback.
Vi är förberedda, jag vill inte berätta exakt hur vi vallar för det men vi har en plan.

Allvar i Norge

I Norge tas detta på fullt allvar. Espen Bjervig, chef för norska längdlandslaget, säger:

Det vi fruktar mest är att det finns lite natursnö och att det kan blåsa in sand i spåret. Det har vi ingen erfarenhet av. Det är nytt. Alla toppnationerna har duktiga vallare, men att valla för sand blir en utmaning:

Bjervig fortsätter:

Vi har informerat åkarna om detta. De är medvetna om vilka utmaningar som kommer. Om detta händer är det lika för alla när man står på startsträckan och alla kommer att få dåligt glid.

OS-tävlingarna i skidor och skidskytte inleds den 5 februari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.