A-
A+

Nya löften från Draghi i möte med Thunberg

Greta Thunberg i vimlet på Milano-mötet på torsdagen.
Greta Thunberg i vimlet på Milano-mötet på torsdagen.
KlimatTT-Reuters

G20-ordföranden Mario Draghi lovar Greta Thunberg och andra klimataktivister ny kraft i att få stormaktsklubben att hålla sig till 1,5-gradersmålet för klimatet.

Annons

Annons

Mario Draghi i Milano.
Mario Draghi i Milano.

Den italienske premiärministern uttalade sig på "ungdomstoppmötet" Youth 4 Climate i Milano på torsdagen, där han och andra världsledare som brittiske kollegan Boris Johnson samt FN-chefen António Guterres höll tal. Draghi är nuvarande ordförande för G20 och värd för ett toppmöte inom gruppen i oktober.

I Milano säger han att G20-länderna måste utarbeta långsiktiga strategier för att de föroreningar vi människor ligger bakom minskar så att 1,5-gradersmålet förblir inom räckhåll. Målet sattes i Paris 2015, och går ut på att om vi eldar på klimatförändringarna bortom 1,5 graders temperaturhöjning så är den mänskliga civilisationen i fara.

G20:s trovärdighet är dock sargad av löftet för redan ett decennium sedan om 100 miljarder USA-dollar per år i stöd till utvecklingsekonomier för att ställa om från smutsiga bränslen – ett löfte som ännu inte uppfyllts.

Svenska Greta Thunberg påminde i tisdags på mötet att detta är ett mönster bland världens ledare, lova runt och hålla tunt.

30 år av bla, bla, bla. Grön ekonomi, bla, bla, bla. Nollutsläpp till 2050, bla, bla, bla. Det här är allt vi hör, sade 18-åringen.

Men vid ett enskilt möte på torsdagen med Thunberg och de två andra ungdomsdelegaterna Vanessa Nakate från Uganda och Martina Comparelli från Italien bedyrade Draghi att han ska pressa fram resultat vid G20-mötet i Rom om en månad.

Jag hoppas att Draghi håller sitt löfte, sade Nakate efteråt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.