Nya löften om stöd – nya börsrekord

New York-börsen slog återigen rekord på fredagen.
New York-börsen slog återigen rekord på fredagen.
BörsTT

En ekonomi som skadskjutits svårt av pandemin. Ändå fortsätter New York-börsen stiga till nya rekord inför ytterligare stödpaket. Analytiker talar om en stor kontrast mellan ekonomiska realiteter och marknadens omvärldssyn.

Annons

Annons

Annons

Annons

I onsdags stormades kongressen i Washington av den avgående presidenten Donald Trumps anhängare och människor dödades – men börsen brydde sig inte nämnvärt.

På fredagen visade ny arbetsmarknadsstatistik att 140 000 jobb försvann i december, att jämföra med förväntade 70 000 plus – men börsen brydde sig inte nämnvärt.

I stället steg Dow Jones industriindex 0,2 procent, S&P 500 ökade 0,6 procent och Nasdaqs kompositindex klättrade 1 procent. Det innebar nytt rekord för samtliga tre index.

Massiva summor på väg

Vad som fått allting att skena är förväntningar på nya rejäla stimulanspaket i spåren av att Demokraterna tagit hem såväl presidentmakten som båda kamrarna i kongressen.

USA:s tillträdande president, demokraten Joe Biden, bekräftar nu också att massiva stödpaket är att vänta från hans regering efter tillträdandet den 20 januari. Det blir tusentals miljarder dollar, säger han, och kommer att inkludera pengar för både arbetslöshetsersättning och uppskov med ränteinbetalningar.

Det är nödvändigt att spendera pengarna nu, säger Biden.

Annons

Annons

"Skarp kontrast"

Bedömare har också sagt att kursuppgångarna delvis kan bero på att tiden med Trumps oförutsägbarhet lider mot sitt slut.

Chris Zaccarelli, investeringschef på finansanalysfirman Independent Advisor Alliance, säger att marknaden nu lever i förväntningar på det investeringsklimat som samhället bortom covid-19 eller i alla fall bortom vaccineringarna skulle kunna erbjuda.

Den ekonomiska verkligheten står i skarp kontrast till marknadens syn på världen. Vi lever i nuet, med en mycket svårt skadad ekonomi, medan marknaden lever i framtiden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons