A-
A+

Nya mobilregler i skolan – en av flera nya lagar

Flera lagändringar träder i kraft den 1 augusti. Arkivbild.
Flera lagändringar träder i kraft den 1 augusti. Arkivbild.
LagarTT

Anonyma kontantkort till mobiltelefoner förbjuds för att underlätta brottsutredningar. Och i skolans värld blir det lättare för personal att omhänderta mobiltelefoner. Det är några av nyheterna i lagboken.

Annons

Annons

Den 1 augusti träder flera nya lagar i kraft samtidigt som en rad lagändringar genomförs. Nytt i skollagen är bland annat att mobiltelefoner i regel endast får användas under lektionstid om läraren gett instruktioner om det. Dessutom ska möjligheterna att införa mobilfria skoldagar öka. De nya bestämmelserna gör det även lättare för rektorer att besluta om avstängning av elever.

Ändringar i utlänningslagen gör att utvisningar ska kunna ske vid lägre straffvärden än i dag. Domstolen ska inte längre väga in det men som en utvisning kan innebära för den enskilde vid straffmätningen.

En ny lag om hittegods på bland annat bussar och tåg träder i kraft. Den som hittar bortglömda prylar ombord ska lämna det till bolaget som ansvarar för resan.

Nu skärps också lagen gällande våldtäkt och andra sexuella kränkningar. Bland annat höjs minimistraffet för våldtäkt och våldtäkt mot barn från fängelse i två år till fängelse i tre år.

Den 1 juli trädde flera nya lagar och lagskärpningar i kraft. Då började bland annat en ny terroristbrottslag att gälla. Dessutom blev det möjligt att besluta om tillträdesförbud för den som bråkar och stör på bibliotek och badhus.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.