A-
A+

Nya regler för pant och retur

Även juicer och grönsaksdrycker omfattas numera av pantsystemet. Arkivbild.
Även juicer och grönsaksdrycker omfattas numera av pantsystemet. Arkivbild.
MiljöTT

Fler drycker i plast- och metallförpackningar ingår sedan årsskiftet i pant- och retursystemet. Samtidigt tar Naturvårdsverket över som tillsynsmyndighet från Jordbruksverket.

Annons

Annons

Från den 1 januari omfattas även drycker som huvudsakligen består av grönsaks-, frukt- eller bärjuice av kravet på att ingå i ett retursystem, meddelar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Under en övergångsperiod finns möjlighet för berörda verksamheter att söka dispens för att kunna anpassa systemen för fler förpackningar.

Den som säljer drycker i plastflaskor eller metallburkar ansvarar för att kontrollera att förpackningarna har rätt märkning och tillhör ett godkänt retursystem.

De nya reglerna innebär också en ny tillsynsavgift för producenter eller importörer på området. Avgiften tas ut för varje kalenderår och baseras på mängden plastflaskor och metallburkar som skickats ut på den svenska marknaden under föregående år. Beroende på mängd är avgiften på mellan 2 000 och 40 000 kronor.

Informations- och tillsynsansvaret för pant och retur har länge legat hos Jordbruksverket. Men nu flyttas ansvaret över till Naturvårdsverket där det samordnas med annan förpackningslagstiftning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.