A-
A+

Nya robottester – Kim Jong-Uns syster varnar USA

Kim Yo-Jong, Nordkoreas diktator Kim Jong-Uns syster, i en sydkoreansk nyhetssändning om de senaste robotuppskjutningarna.
Kim Yo-Jong, Nordkoreas diktator Kim Jong-Uns syster, i en sydkoreansk nyhetssändning om de senaste robotuppskjutningarna.
KoreahalvönTT-AP-AFP

Nordkorea har avfyrat två ballistiska robotar med kort räckvidd utanför sin östkust på måndagsmorgonen, enligt den sydkoreanska militären.

Pyongyangs uppskjutning av en interkontinental robot i lördags fördöms av FN-chefen António Guterres.

Annons

Annons

Sydkoreansk tv visar bilder på nordkoreanska robotavfyringar.
Sydkoreansk tv visar bilder på nordkoreanska robotavfyringar.

Robotarna avlossades strax norr om Nordkoreas huvudstad Pyongyang, enligt ett uttalande från den sydkoreanska stabsledningen.

Även den japanska kustbevakningen utfärdade en varning för ballistiska robotar från Nordkorea på måndagsmorgonen. Enligt Japans försvarsdepartement, som fördömer provskjutningen, slog robotarna ned i vattnen mellan Koreahalvön och Japan.

Nordkorea uppger via statliga medier att man avfyrat raketartilleri tvärs över landet mot vattnen i öster, som svar på USA:s och Sydkoreas pågående gemensamma militära övningar. Enligt Pyongyang kan vapensystemet bestyckas med taktiska kärnvapen.

Stilla havet som skjutfält

Kim Yo-Jong, syster till diktatorn Kim Jong-Un, varnade på måndagsmorgonen för att framtida amerikanska och sydkoreanska militärövningar kommer att utlösa "motsvarande" respons från Norkoreas sida.

"Hur ofta vi kommer att använda Stilla havet som skjutfält avgörs av hur USA:s styrkor agerar", säger Kim Yo-Jong i uttalandet, enligt landets statskontrollerade nyhetsbyrå KCNA.

Under lördagen avfyrade Nordkorea en interkontinental ballistisk robot som landade i det som kallas den japanska exklusiva ekonomiska zonen i Japanska havet. USA fördömde starkt robotuppskjutningen och lovade "alla nödvändiga mått och steg" i försvaret av det egna landet och de allierade Sydkorea och Japan.

Annons

Annons

FN-chefen fördömer

Även FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer lördagens uppskjutning och uppmanar Pyongyang att upphöra med "provokativa handlingar", skriver FN-chefens talesperson i ett uttalande på söndagen.

Avfyrningarna sker i ljuset av nordkoreanska varningar om "oöverträffat" kraftiga åtgärder mot grannlandet i syd inför de pågående militära övningarna mellan USA och Sydkorea. Övningarna sker i sin tur med anledning av tilltagande hot från kärnvapengrannen Nordkorea.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.