A-
A+

Nya S-ledaren lovar "säga som det är"

Stefan Löfven hyllar Magdalena Andersson efter att hon valts till ny partiordförande för Socialdemokraterna under torsdagen på S-kongressen i Göteborg.
Stefan Löfven hyllar Magdalena Andersson efter att hon valts till ny partiordförande för Socialdemokraterna under torsdagen på S-kongressen i Göteborg.
PolitikTT

Socialdemokraterna har valt finansminister Magdalena Andersson till ny partiordförande efter Stefan Löfven.

Hon kan snart bli statsminister och lovar att "säga som det är och göra vad som krävs".

Annons

Annons

Magdalena Andersson, maken Richard Friberg och tidigare S-ledarna Ingvar Carlson och Mona Sahlin.
Magdalena Andersson, maken Richard Friberg och tidigare S-ledarna Ingvar Carlson och Mona Sahlin.

Kongressombuden i Göteborg valde henne med acklamation, det vill säga utan omröstning, som den enda kandidaten.

Från platsen nedanför scenen, omgiven av sin man och flera tidigare Socialdemokratiska ledare, som Mona Sahlin, Göran Persson och Ingvar Carlsson, gick hon upp och tog emot bifallet med en av Aviciis största hits, Levels, dunkande i salen.

Hon sade att hon är stolt och hedrad men också enormt taggad att leda Socialdemokraterna.

Jag tackade ja för att jag vet att Sverige kan bättre, säger Andersson och anger tre prioriteringar: välfärden, klimatet och brottsligheten.

Samtal med V

Men hennes senare upphöjelse till statsminister, i så fall Sveriges första kvinnliga, hänger på att riksdagen släpper fram henne. Vänsterpartiet har inte givit grönt ljus än, och vad som händer efter det att Stefan Löfven inom kort lämnar in sin avskedsansökan till talmannen är inte helt förutsägbart.

Det är klart jag kommer att ha samtal och försöka komma överens med Nooshi Dadgostar, säger Andersson på en pressträff efter valet på S-kongressen.

Magdalena Andersson säger att hon ska föra samtal med alla partier som kan stödja henne som statsminister, det vill säga även Centerpartiet och regeringspartnern Miljöpartiet. Hon har gott hopp om att Centerpartiets krav om ändringar av strandskydd och skogsfrågor ska gå att lösa inom kort så att C och MP är med på tåget.

De rapporter jag får säger att det är en konstruktiv dialog, säger den nya S-ledaren.

På fredagen håller Andersson sitt linjetal som partiledare. Men när hon redan nu lyfte sin första prioritering, välfärden, möttes hon av stort bifall i kongressalen.

Jag vill att vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen.

På pressträffen efteråt säger hon att hon vill få kongressens stöd för att stoppa vinstuttagen i skolan – till att börja med.

Det finns inget annat land som har fri dragningsrätt på pengar som ska gå till skolan. Då måste vi tänka nytt, säger hon och beskriver det svenska skolsystemet med aktiebolag och vinster som "helt orimligt".

Den andra prioriteringen är klimatet. Sverige ska leda klimatomställningen för att skapa jobb, ett hållbart samhälle och för att vara en förebild i världen.

Och den tredje – utanförskap och kriminalitet.

Jag vill, nej jag kräver, att vi vänder på varenda sten för att bryta segregationen och röka ut det våld som hotar hela vår samhällsgemenskap.
Vi ska säga som det är och vi ska göra det som krävs, steg för steg, reform efter reform. Det sitter i vårt socialdemokratiska dna.

Annons

Annons

"Vill splittra"

Hon hävdar att "starka krafter" vill något annat.

Mot oss står starka krafter som vill använda samhällsproblemen till att splittra och exploatera människors rädsla. De säger att de vill värna Sverige, men deras politik har udden riktad mot det vi älskar – tilliten, framtidstron. Vi ska visa på en annan väg där vi bygger vårt samhälle mer jämlikt och starkare, med sammanhållning.

Den tidigare statsministern Göran Persson kommenterar valet av Magdalena Andersson. Det här kommer att bli väldigt bra, tror han.

Det är en person som har den fördelen att hon kommer att få börja sin ledargärning i en period då Sverige går åt rätt håll.

Att hon, precis som Göran Persson, varit finansminister innan hon blir partiledare, tror han blir en styrka.

Hon kan definitivt grunderna politiken i och med att hon varit finansminister, det är en oerhörd styrka, säger Göran Persson.

Susanna Gideonsson, LO-ordförande, instämmer i hyllningen.

Det här känns jättebra. Hon är klar och tydlig och pekar ut rätt riktning.
Sedan tror jag inte att jobbet som vare sig partiordförande eller statsminister är någon dans på rosor. Jag tror inte Stefan (Löfven) hade vetat att han skulle råka ut för både flyktingvåg, pandemi och ett terrordåd under sina mandatperioder.

Annelie Karlsson, gruppledare för S i riksdagen, säger att Anderssons största utmaning blir kriminaliteten och välfärden.

Trygghetsfrågor, både på gator och torg men också i folks vardag. Det är en utmaning som många ser.

Från Uppsala

Magdalena Andersson har varit finansminister sedan 2014 och var, i två år före det, ekonomisk-politisk talesperson för S i opposition. Hon är 54 år, gift och har två vuxna barn.

Hon växte upp i Uppsala med en mamma som var lärare och en pappa som var lektor i statistik på universitetet. Efter gymnasiestudier i Uppsala, där hon också gick med i partiets ungdomsförbund (SSU), flyttade hon till Stockholm och Handelshögskolan för sin universitetsutbildning.

På 1990-talet tog hon steget in på regeringskansliet där hon har haft en rad olika befattningar, i finansdepartementet och statsrådsberedningen. Före det att hon kom tillbaka till rikspolitiken 2012 var hon under några år överdirektör på Skatteverket.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.