A-
A+

Nya samtal väntar i fisketvisten

Franska fiskare ombord på en båt i Granville i Normandie. Frankrike och Storbritannien har den senaste tiden fört ett rejält ordkrig om fiskerättigheter efter brexit. Arkivfoto.
Franska fiskare ombord på en båt i Granville i Normandie. Frankrike och Storbritannien har den senaste tiden fört ett rejält ordkrig om fiskerättigheter efter brexit. Arkivfoto.
BrexitTT:s korrespondent

Samtal ersätter konfrontation när Frankrike och Storbritannien försöker lösa den senaste tidens fisketvist.

Nya diskussioner väntar nästa vecka.

Annons

Annons

Storbritanniens brexitminister David Frost var på plats i Paris på torsdagen för att prata fiske med Frankrikes EU-minister Clément Beaune.

Ett brittiskt uttalande efteråt tyder inte på något genombrott i konflikten – men ändå ett steg framåt jämfört med de senaste veckornas skarpa retorik.

"De diskuterade skalan av svårigheter som framträtt under genomförandet av avtalen mellan Storbritannien och EU. Båda sidor lade fram sina synpunkter och orosmoln", sägs det i ett uttalande från en brittisk regeringstalesman, som samtidigt utlovar nya samtal "tidigt nästa vecka".

Striden gäller licenser till franska båtar för att fiska i brittiska vatten efter Storbritanniens utträde ur EU. Frankrike anser att britterna har gett för få licenser och alldeles för långsamt. Regeringen i Paris har därför hotat med ökade kontroller av brittiska båtar och till och med stopp för elleveranser till grannlandet, vilket skapat rejäl ilska i London.

De franska åtgärderna har dock tills vidare skjutits upp samtidigt som Frankrike också släppt iväg en brittisk fiskebåt som hållits kvar i Le Havre i en vecka, anklagad för att ha fiskat utan tillstånd.

Det var ett bra beslut som kan få spänningarna att minska. Den franska rättvisan står fri från politiskt tryck, säger fiskarens advokat Mathieu Croix till nyhetsbyrån AFP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.