A-
A+

Nya uppgifter: Dömd terrorist kan ha varit spion

Danska hovrätten, Østre Landsret, i Köpenhamn. Arkivbild.
Danska hovrätten, Østre Landsret, i Köpenhamn. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Brott i terrororganisationen IS namn – eller oskyldigt anklagad då han arbetade som hemlig agent för Danmark?

Nu har rättegången startat som ska klargöra den fängelsedömde Ahmed Samsams egentliga roll i Syrien.

Annons

Den danske medborgaren Ahmed Samsam, som avtjänar ett fängelsestraff för terrorbrott, kan i själva verket ha varit dansk spion i Syrien. Detta enligt ett avslöjande som danska tidningen Berlingske publicerade för drygt tre år sedan.

I en längre artikelserie ifrågasattes om den terrordömde Ahmed Samsam verkligen varit terrorist och när rättegången inleddes i Østre landsret (hovrätten) lade försvarsadvokaten Erbil Kaya fram flera artiklar från framför allt Berlingske och Danmarks Radio som bevis.

Träffade Mads och Frederik?

Läckta handlingar har visat hur Ahmed Samsam, som har syrisk bakgrund, förhandlat med Danmarks underrättelsetjänster under sin tid i fängelse.

Kopplingar mellan Samsam och Danmarks militära underrättelsetjänst (FE) och säkerhetspolis (PET) har avslöjats via en brevväxling där en ekonomisk förlikning diskuteras. Vid ett tillfälle rapporteras två FE-medarbetare – inskrivna som Mads och Frederik – ha besökt Samsam i fängelset och då även överlämnat 10 000 danska kronor. Pengar som sedan ska ha beslagtagits av landets kriminalvård.

Den nu 33-årige Samsam reste för första gången till Syrien 2012 och gjorde därefter flera resor till landet fram till 2014. Sommaren 2017 greps han i Spanien och dömdes året efter till åtta års fängelse för att ha anslutit sig till terrororganisationen IS.

Avtjänat sitt straff i november

Redan under rättegången i Spanien hävdade Samsam att han hade agerat som hemlig agent för Danmark i Syrien, men detta bekräftade inte danska underrättelsetjänster.

Underrättelsetjänsterna har flera gånger sagt att man inte uttalar sig om sina relationer till agenter. De kan varken bekräfta eller dementera om folk har arbetat för dem, säger Erbil Kaya under den första rättegångsdagen.

Samsam fördes 2020 till Danmark för att fortsätta att avtjäna sitt straff och fick då straffet sänkt till sex års fängelse. Det innebär att 33-åringen släpps på fri fot i november.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.