A-
A+

Nya USA-sanktioner mot Belarus

Vita husets pressekreterare Jen Psaki.
Vita husets pressekreterare Jen Psaki.
USA/BelarusTT-AFP-Reuters

USA återinför sanktioner mot nio statsägda belarusiska företag och ett antal nyckelpersoner inom president Aleksandr Lukasjenkos regim.

Vi uppmanar Lukasjenko att tillåta en trovärdig internationell utredning om händelserna den 23 maj, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Annons

Annons

Sanktionerna kommer efter det att Belarus i söndags tvingade ner ett Ryanairplan. Ombord fanns den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj som greps och riskerar upp till 15 års fängelse. Även Protasevitjs flickvän, den ryska juridikstudenten Sofia Sapega, greps och riskerar fängelse för påstådda brott kopplade till regimkritiska aktiviteter.

"En direkt skymf"

Psaki kallar agerandet "en direkt skymf mot internationella normer" och uppger att USA samarbetar med EU om sanktionerna och att fler kan komma.

Mot dem som stödjer korruption, brott mot mänskliga rättigheter och attacker mot demokratin, säger Psaki.

Amerikanska medborgare varnas för att åka till Belarus och landets flygbolag uppmanas att "utöva extremt försiktighet" om de överväger att flyga över belarusiskt luftrum.

Annons

Annons

Våldsamma ingripanden

USA har, liksom EU, redan tidigare infört riktade sanktioner mot Belarus på grund av den auktoritära regimens våldsamma ingripanden mot demonstranter som i månader protesterade mot det ifrågasatta resultatet i presidentvalet i augusti.

Lukasjenko befinner sig i Ryssland och Sotji för ett möte med sin närmast allierade, den ryske presidenten Vladimir Putin. Där kommenterade den belarusiske ledaren de internationella påtryckningarna:

Ett försök pågår att ställa till trassel så att det blir som i augusti förra året, sade Lukasjenko med hänvisning till de regimkritiska protesterna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!