A-
A+

Nya Zeeland överväger att slopa "all whites"

Nya Zeelands U23-landslag kallas 'OlyWhites'. Bilden är från OS tidigare under sommaren.
Nya Zeelands U23-landslag kallas "OlyWhites". Bilden är från OS tidigare under sommaren.
FotbollTT-AFP

Är det okej att kalla fotbollslandslaget för "all whites"? Det uppges Nya Zeeland nu utreda.

Annons

Annons

Nya Zeelands herrfotbollslandslag går sedan kvalet till VM 1982 under smeknamnet "all whites". Smeknamnet valdes dels för att tröjorna var vita, dels som en blinkning åt landets rugbylandslag, som kallas "all blacks".

Men "all whites" kan också ses som att det har rasistiska undertoner, och nu uppger Radio New Zealand att landets fotbollsförbund ser över smeknamnet som en del av en mångfaldssatsning.

"Vi håller på att jobba med intressenter över hela spelspektrumet, liksom med människor utanför fotbollen, över alla organisationsområden, för att säkerställa att de passar 2021 och framåt", säger förbundet i ett uttalande.

Synen är delad på ett eventuellt smeknamnsbyte. Tidigare landslagsbacken Ryan Nelsen är för, och säger att han inte vill att laget associeras med något som kan ha rasistiska undertoner.

Även om det är en liten minoritet som ogillar det så är det tillräckligt för mig för att man ska ändra det, säger han till Radio New Zealand.

Men sportprogramledaren Jason Pine kallar det däremot för löjligt.

Det är som Boston Red Sox. De har röda strumpor. All whites-laget har vita tröjor. Det är allt, säger han.

Namn och smeknamn på idrottsklubbar är något som har diskuterats de senaste åren. Nya Zeelands superrugbylag Canterbury Crusaders övervägde att ändra sitt namn efter terrordådet i Christchurch 2019 av en vitmaktförespråkare. Man behöll till slut namnet, men strök lagets symbol, en medeltida korsfarare.

I USA har MLB-laget Clevelands bytt Indians mot Guardians, och NFL-laget Washington strök Redskins.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!