Nya Zeeland skakas av övergreppsskandal

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern beslutade 2018 att utredningen skulle inledas. Arkivbild.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern beslutade 2018 att utredningen skulle inledas. Arkivbild.
Nya ZeelandTT-Reuters

Omfattande missförhållanden har pågått inom Nya Zeelands statliga omsorg och institutioner som drivs av religiösa organisationer, visar en offentlig utredning.

Den skada och ångest som det här har lett till i Nya Zeelands historia är oförlåtlig, säger parlamentsledamoten Chris Hipkin.

Annons

Annons

Annons

Annons

256 000 barn, ungdomar och sårbara vuxna drabbades mellan 1950 och 2019, vilket är närmare 40 procent av de personer som befann sig inom omsorgen under perioden, visar delrapporten.

Barn från folkgruppen maori är överrepresenterade i statistiken, vilket enligt rapporten orsakats av "diskriminerande attityder" hos tjänstemän. Även många personer med funktionsnedsättningar har drabbats av övergrepp.

Barn mest utsatta

De flesta som utsatts var barn mellan 5 och 17 år. Fysiska och sexuella övergrepp var de vanligaste typerna av övergrepp som rapporterats under utredningen, skriver The Guardian , men även medicinska behandlingar som elchocker, isolering och försummelse.

Alla barn i statens vård bör vara säkra, men som vittnesmål har visat har motsatsen alltför ofta förekommit, säger parlamentsledamoten Chris Hipkins.

Enligt rapporten har många barn tagits från sina hem på grund av fattigdom, och återlämnats till familjerna med svåra trauman.

Annons

Annons

Svåra trauman

"Sorgligt nog har det förekommit mer övergrepp inom vården än man tidigare trott, även med de mest återhållna uppskattningarna", säger utredningens ordförande Coral Show till nyhetsbyrån Reuters i ett uttalande.

Premiärminister Jacinda Ardern sade 2018 när hon meddelade att utredningen skulle inledas att landet behövde konfrontera "ett mörkt kapitel" i sin historia.

Senare lades kyrkor och andra religiösa organisationer till i utredningen. Sannolikheten för att barn och unga utsatts för övergrepp där uppskattas i rapporten till mellan 21 och 42 procent.

Utredningen kommer i sin slutliga rapport att rekommendera åtgärder till regeringen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons