-
+

Nybilsregistreringarna ökade i januari

Registreringen av nya personbilar ökade i januari. Arkivbild.
Registreringen av nya personbilar ökade i januari. Arkivbild.
EkonomiTT

Registreringarna av nya personbilar ökade i januari med 22,5 procent jämfört med samma period föregående år, enligt ny statistik från Bil Sweden.

Annons

Annons

En förklaring är låga registreringssiffror i januari under 2020. Detta i sin tur kom som en effekt av starka decembersiffror 2019 på grund av fordonsskattehöjningen vid årsskiftet.

"2021 riskerar att bli ett mycket ryckigt fordonsår. Dels för att vi fortfarande är mitt uppe i coronapandemin, som också starkt påverkade fordonsmarknaden under det andra kvartalet ifjol, dels för att flera styrmedelsförändringar träder i kraft under det första halvåret i år", säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden i ett pressmeddelande.

Samtidigt noteras ett skifte tillbaka mot bensinbilar. Under januari månad var det åter igen fler bensinbilar som registrerades än laddhybrider och elbilar tillsammans. Dieselbilarna var under den perioden också nära tre gånger fler än elbilarna.

När det gäller lastbilsmarknaden skedde visserligen en ökning med 83 procent i januari jämfört med samma månad föregående år. Detta efter att nyregistreringarna av lätta lastbilar minskade mest i hela Europa under 2020.

"Vi är djupt oroade för konsekvenserna för lätta lastbilar av de ytterligare malus-skärpningar som träder i kraft den 1 april som höjer fordonsskatten ytterligare. Vi har påtalat vikten av att de bör särskiljas från personbilar vid revideringen av systemet", säger Jessica Alenius.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss