A-
A+

Nycirkus om homosexualitet och islam

Sadiq Ali har gjort en förställning som bottar både i egna och andras erfarenheter av slitningar mellan den religiösa och sexuella identiteten. Pressbild.
Sadiq Ali har gjort en förställning som bottar både i egna och andras erfarenheter av slitningar mellan den religiösa och sexuella identiteten. Pressbild.
NycirkusTT

En kärlekshistoria mellan två män, varav en har muslimska rötter. Men nycirkusföreställningen "The chosen haram" handlar samtidigt om en relation där alla, oavsett religiös eller sexuell identitet kan känna igen sig, framhåller den brittiske koreografen och cirkusartisten Sadiq Ali.

Annons

Annons

Alexandre Duran Davins och Sadiq Ali uttrycker sig genom akrobatik på kinesisk stång. Pressbild.
Alexandre Duran Davins och Sadiq Ali uttrycker sig genom akrobatik på kinesisk stång. Pressbild.

Han svingar sig högst upp på en sex meter hög stång som om tyngdlagen – eller fysiska begränsningar – inte fanns. Sadiq Alis rollfigur bär vit tunika och sjunger några fraser ur Koranen som handlar om att gå den rätta vägen – men det är också föreställningens enda verbala inslag.

Sadiq Ali är utbildad vid National Centre for Circus Arts i London. Ekvilibristisk akrobatik på den kinesiska stången är hans specialitet, men inte för att göra konster för konsternas skull utan för att gestalta en historia.

Det känns som att det är ett väldigt viktigt steg som vi tar, det här är en annan berättelse än den man är van att se, i synnerhet inom cirkus. Jag är väldigt stolt över den här föreställningen, säger han på telefon från London.

Egna och andras

Efter en hyllad urpremiär i London 2022 och därefter Fringe-festivalen i Edinburgh har Sadiq Ali och hans kollega Alexandre Duran Davins mer eller mindre befunnit sig på turné: nu väntar bland annat Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm (10 och 11 mars) men senare i år gästspelar de även i Malmö. Föreställningen speglar en kärlekshistoria mellan två män, varav den ene är trygg i sin sexuella identitet och den andre inte.

"The chosen haram" bottnar i Sadiq Alis egna erfarenheter men också i intervjuer med andra hbtq-personer som har varit eller fortfarande är muslimer.

Även om det är liknande frågor är människors erfarenheter så olika beroende på strukturer, på socialt stöd, på deras sexualitet – om man är öppen eller fortfarande befinner sig i garderoben. Det gav mig modet och insikten om vikten av det här verket, men också passionen att göra det.

Som ung homosexuell hade Sadiq Ali svårt att få ihop det han fått lära sig om sin tro med sin sexuella identitet. Föreställningen handlar inte bara om kärlek utan också om skamkänslor över sexualiteten vilket i sin tur leder till destruktivitet och drogmissbruk.

Annons

Annons

Tar inte ställning

Gensvaret under publiksamtalen efteråt har varit enormt, berättar Sadiq Ali som vinnlagt sig om att inte göra några politiska ställningstaganden eller säga vad som är möjligt eller inte för den som är troende.

För mig var det viktigt att skapa en berättelse som rör vid dessa frågor, som tillåter människor att tala om dem utan att ge några svar.

TT: Slutar det lyckligt?

Ha ha, man får komma och se själv.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.