A-
A+

Nye talmanskandidaten kastar in handduken

Republikanen Tom Emmer från Minnesota var partiets kandidat – i ungefär tre timmar.
Republikanen Tom Emmer från Minnesota var partiets kandidat – i ungefär tre timmar.
USATT

Han kom, han sågs, han kapitulerade.

Republikanen Tom Emmer ger upp kampen om att bli talman i det amerikanska representanthuset – bara timmar efter att partiet röstat fram honom.

Minnesotarepublikanen Tom Emmer försökte under tidig tisdagskväll – som tredje man i ordningen – att bli vald till talman i representanthuset sedan Kevin McCarthy avsattes i en historisk omröstning för tre veckor sedan.

Men redan minuter efter att han valts av en oenig samling republikaner började det viskas i korridorerna i Washington – Emmer hade inte tillräckligt stöd att bli vald av hela kammaren, alldeles för många av hans egna partikollegor skulle rösta mot honom och han skulle inte kunna nå de nödvändiga 217 rösterna.

Nådastöten levererades av tidigare presidenten Donald Trump, som från New York meddelade att Emmer inte var Trump-supporter och att "det ser ut som att han är slut. Men vi får se".

"Ett tragiskt misstag"

På sin egen sociala medier-plattform Truth Social skriver Trump att Emmer helt saknar förankring bland partiets väljare och att det "skulle vara ett tragiskt misstag att välja en globalist och RINO", det sista syftandes på "republikan endast till namnet", ett av Trump ofta använt öknamn.

Det är just bland Trump-nära republikaner längst ut på högerkanten som Emmer mött störst motstånd, samma falang som röstade bort Kevin McCarthy.

Att just Emmer inte lyckades skrapa ihop tillräckligt med röster är en varningssignal och "skrämmande", säger ledamoten Diaz Balart från Florida.

Om Tom Emmer inte klarar av det, då är det skrämmande, för kom ihåg att han är inpiskare. Han vet hur man räknar in röster, han har alla kontakter och ett nära förhållande till alla ledamöter, säger Balart till NBC News.

Nytt möte i natt

Nio personer hade anmält intresse att bli partiets kandidat efter att först majoritetsledaren Steve Scalise och sedan Trumpstödde Jim Jordan försökt men inte röstats fram. Enligt NBC krävdes det fem röstningsomgångar på tisdagen för att få fram Emmer som kandidat.

Nya förhandlingar väntar nu om vem som nu ska ta över kandidaturen. Vid midnatt, svensk tid, ska partiet samlas för en ny omröstning om en ny kandidat.

Utan talman ligger representanthusets arbete nere eftersom inga lagförslag kan godkännas.

Det är ett stort problem när visst stöd till Israel och ett hjälppaket till Ukraina är på gång. Och den 17 november måste en ny budgetlösning vara på plats, annars riskerar USA:s statsapparat att stängas ner.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.