A-
A+

Nyfödda föreslås testas för allvarlig sjukdom

Socialstyrelsen rekommenderar att alla nyfödda ska testas för att upptäcka om de har anlag för den allvarliga muskelsjukdomen SMA. Arkivbild.
Socialstyrelsen rekommenderar att alla nyfödda ska testas för att upptäcka om de har anlag för den allvarliga muskelsjukdomen SMA. Arkivbild.
HälsaTT

Alla nyfödda barn bör screenas för den allvarliga sjukdomen SMA, anser Socialstyrelsen. Barn med sjukdomen avlider ofta innan tvåårsdagen utan behandling.

Annons

Annons

Den mycket allvarliga men sällsynta sjukdomen spinal muskelatrofi, SMA, gör att nervceller som styr muskler bryts ner. Följden blir att musklerna förtvinar.

Det finns idag flera läkemedel som kan stoppa sjukdomsförloppet och förbättra möjligheterna att barnen överlever avsevärt. För att läkemedlen ska ha bra effekt krävs att ges de ges tidigt i förloppet, helst innan barnen får symtom. Genom att införa screening av alla nyfödd räknar Socialstyrelsen med att upptäcka omkring sju barn varje år som kan få tidig behandling.

Enligt förslaget från Socialstyrelsen, som nu ska ut på remiss, ska testningen införas i slutet av sommaren. Det ska göras i samband med det så kallade PKU-provet som tas på alla nyfödda barn i Sverige och där ytterligare 25 sjukdomar med allvarliga och omfattande konsekvenser kan upptäckas.

SMA är en ärftlig sjukdom och i de allra flesta fall krävs det att båda föräldrarna bär på anlag för att barnet ska få sjukdomen. Genom screeningen kan man hitta barnen som bär på anlaget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.