A-
A+

Nykomlingen tog SM-guld efter vändning

TG Umeå firar SM-guldet i innebandy efter finalseger över Pixbo.
TG Umeå firar SM-guldet i innebandy efter finalseger över Pixbo.
InnebandyTT

Efter vändning i sista perioden blev Team Thoréngruppen, som första nykomling, vinnare i SM-finalen i innebandy.

Helt otroligt. Som vi har kämpat hela säsongen för att bli ett lag. Att få kröna det jobbet med guldet är obeskrivligt men underbart, säger forwarden Sofia Joelsson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Joelsson var en av dem som visade vägen till guldet genom att spela fram till fyra av TG Umeås fem mål i 5–4-segern över Pixbo från Mölndal.

Även om nykomlingen har många stjärnor i sitt lag var SM-guldet långt ifrån självklar. I början av förra sommaren lade mästarlaget Iksus huvudförening ner sin elitsatsning då bland annat pandemin hade knäckt ekonomin. Efter ett par månaders ovisshet fick ett annat Umeålag, Thoréngruppen, ta över Iksus plats i superligan och tog in en stor drös av stjärnor från just grannklubben Iksu.

"Extremt lång resa"

Sofia Joelsson samt mål- och poängmaskinerna från Finland, tvillingarna Veera och Oona Kauppi, var några som förstärkte nykomlingarna:

Vi visste att det skulle vara en extremt lång resa och många tycker inte att vi är ”riktiga ” nykomlingar. Men klubben är nykomling i sig och även om halva laget är från Iksu så är vi nu Thorénspelare hela vägen in i hjärtat. Det har vi velat visa, inte minst med tanke på hur illa vi blev behandlade av Iksu sista året, säger Joelsson.

TT: Det är lätt att stjärnorna tar över vid en hopslagning?

Precis, och att få ihop laget var en av våra största utmaningar men de unga har tagit för sig och vi äldre har bjudit in dem. Vi har verkligen jobbat hårt för att bygga ett L-A-G och nu bidrar alla. Det är sjukt skönt att vi får kröna det jobbet med att bli svenska mästare, slår Joelsson fast.

Annons

Annons

Offensivt Pixbo

Och i SM-finalen var det inte stjärntrion utan hårdjobbande lagkamrater som Cornelia Fjellstedt (1–0 i första perioden) och Ellinor Bergling (2–3 i slutet av andra) som inledde de nya svenska mästarnas målskytte.

Pixbo, som ofta får beröm för sin defensiv, visade dessutom upp en oväntat hård offensiv. Man ledde efter två perioder med uddamålet och såg ut att kunna koppla greppet.

Men bara 1.37 in i tredje perioden bröt Oona Kauppi de poängstarka tvillingsystrarnas målnolla i matchen då hon avslutade ett fint klapp-klappspel med en kvittering till 3–3 i bortre krysset.

Veera Kauppi fyllde på och vände till 4–3 drygt sex minuter senare och ökade även på till 5–3 efter 14.46.

SM-guld mål för Kauppis

Pixbo reducerade i slutminuten av tredje men hann aldrig i kapp och fick besvikna se nykomlingarna TG Umeå jubla som den första nykomlingen genom tiderna att ta ett SM-guld.

Oona Kauppi, som vann skytteligan i serien, var extra glad att det var två andra spelare som inledde målskyttet:

Man pratar mycket om vår femma men det är ingen individuell ära som ska vinnas utan nu visade vi att vi är bästa laget. Det älskar jag, säger Oona och får medhåll av systern Vera som blev poängbäst i grundserien med mäktiga 72 poäng på 20 spelade matcher:
Känslan är bara superbra och jättehäftig. Jag fattar inte vad vi har gjort men guld har varit mitt mål ända sedan vi flyttade till Sverige så det känns stort även om det inte blev fest i Globen. Jag är så stolt över laget.

TT: Att ni vann både serien och guldet direkt, är det en revansch gentemot Iksu?

Ja, SSL är, anser jag, världens bästa liga så det är klart att det är skönt att visa att vi är världens bästa lag. Och jag hoppas att de i Iksu som bestämde det här känner att de borde ha behållit oss.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr