A-
A+

Nytt antagningssystem kan fylla tomma platser

Riksrevisionen vill utreda ett gemensamt antagningssystem för yrkeshögskolan. Arkivbild.
Riksrevisionen vill utreda ett gemensamt antagningssystem för yrkeshögskolan. Arkivbild.
UtbildningTT

Annons

Annons

Annons

Annons

Yrkeshögskolan expanderar kraftigt och Riksrevisionen rekommenderar att ett gemensamt antagningssystem för alla utbildningar utreds.

I dag kan en sökande tacka ja till flera olika utbildningsplatser, vilket kan vara en orsak till att platser sedan står tomma vid start. Myndigheten för yrkeshögskolan har själv lyft problemet, och Riksrevisionen kommer i sin granskning fram till att en gemensam antagning kan vara en smartare resursanvändning än att varje utbildning har sitt eget antagningssystem.

I stort lever dock yrkeshögskolan upp till riksdagens intentioner och utbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden kommer till stånd, visar Riksrevisionens granskning.

Yrkeshögskolan består av eftergymnasiala yrkesutbildningar, som inte är högskoleutbildningar, till exempel för att bli specialistundersköterska, lärarassistent eller VVS-ingenjör. Vanligtvis är utbildningstiden två år.

Sedan starten 2009 har yrkeshögskolan växt från runt 23 000 platser om året till drygt 35 500 år 2019. Och expansionen kommer att fortsätta de närmaste åren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?