A-
A+

Nytt avtal ska ge bevis mot IS-anhängare

Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkiv.
Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkiv.
PolitikTT

Sverige har ingått ett internationellt avtal för att lättare få fram bevis mot bland annat IS-svenskar som begått brott i Syrien.

Annons

Annons

Det är viktigt att markera att gärningsmännen som begått de här brotten inte går ostraffade, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
De ska känna att rättvisan är på väg att komma i kapp dem.

Avtalet har ingåtts med IIIM. Det är en fristående organisation skapad av FN, vars uppgift är att samla in, bevara och analysera bevisning för allvarliga brott som har begåtts i Syrien. Insamlade bevis ska kunna delas med länders myndigheter och användas i nationella brottsutredningar mot bland andra IS-anhängare.

"Stor betydelse"

IIIM:s chef Catherine Marchi-Uhel uppger att organisationen redan har samlat in uppgifter åt svenska åklagare och att avtalet framförallt innebär att åklagarna nu kan dela med sig av mer detaljerad information till IIIM. Det i sin tur leder till att informationsutbytet från båda håll kan bli mer detaljerad och inriktat.

Det här har stor betydelse för svenska åklagare, säger Johansson.

I maj ingick Sverige ett liknande avtal med FN-organet Unitad om bevisdelning när det gäller Irak.

Annons

Annons

300 svenskar

IS-anhängare har lämnat efter sig stora mängder material i Irak och Syrien, till exempel kvarlämnade arkiv och mobiltelefoner. I Irak har Unitad samlat in och kategoriserat uppgifter och hämtat in information från vittnen och brottsoffer, samt bistått i öppnande av massgravar.

Under Syrienkonflikten har omkring 300 svenskar, framförallt under 2013–14, begett sig till Syrien och Irak, oftast för att ansluta sig till IS. Av dem har cirka 150 återvänt.

Enligt Johansson pågår i Sverige ett flertal förundersökningar om brott begångna i Syrienkonflikten. Hittills har svenska domstolar kommit fram till sju fällande domar mot sammanlagt åtta personer, bland annat för mord, tortyr och grovt egenmäktigt förfarande med barn, uppger justitieministern.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.