A-
A+

Nytt fall av bluffkonst

Bukowskis är ett av auktionshusen som har sålt verk signerade John Ostved – men konstnären tycks inte existera, skriver SVT. Arkivbild.
Bukowskis är ett av auktionshusen som har sålt verk signerade John Ostved – men konstnären tycks inte existera, skriver SVT. Arkivbild.
KonstTT

Verk av signaturen John Ostved har sålts på flera auktionshus i Sverige – men konstnären tycks inte existera.

Avslöjandet är ett i raden i SVT Kulturs granskning av den så kallade bluffkonsten.

Annons

Annons

Bilderna signerade John Ostved har beskrivits som litografier som säljs i begränsade upplagor. Auktionssidorna uppger att konstnären är född i USA 1957, men utöver det finns ingen information om honom. Priset har legat mellan 750 och 4 400 kronor – och räknar man på hela upplagan värderas konsten till drygt 400 00 kronor.

Verken har sålts på bland annat Stockholms auktionsverk och Bukowskis. Stockholms auktionsverk skriver till SVT att de slutade ta in verk av John Ostved 2020, då de fick kännedom om att konsten inte var äkta.

”Det är inte alldeles ovanligt att sakna bakgrundsfakta om en konstnär på de här prisnivåerna. Icke desto mindre är detta något som hela branschen fortsättningsvis skulle behöva skärpa sina rutiner kring", skriver de i en kommentar till SVT Kultur.

Tidigare har kanalen avslöjat att flera ansedda auktionshus och gallerier har sålt konst, som värderas till över tio miljoner kronor, av påhittade konstnärer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!