A-
A+

Nytt hållbarhetsmål för soffliggarfonden

Regeringen, med finansmarknadsminister Max Elger (S), vill ge Sjunde AP-fonden utvidgade placeringsmöjligheter.
Regeringen, med finansmarknadsminister Max Elger (S), vill ge Sjunde AP-fonden utvidgade placeringsmöjligheter.
EkonomiTT

Sjunde AP-fonden har kritiserats för sitt fossila innehav. Nu inför regeringen ett hållbarhetsmål för "soffliggarfonden".

Annons

Annons

Regeringen föreslår ändrade regler för Sjunde AP-fondens fondförvaltning, enligt ett beslut på torsdagens regeringssammanträde.

Förutom nya placeringsregler – som öppnar för investeringar i mindre likvida tillgångar, som fastigheter – införs ett hållbarhetsmål för förvaltningen.

Sjunde AP-fonden förvaltar premiepensionen åt personer som inte aktivt valt fonder själva och kallas ofta soffliggarfonden.

Hållbarhetsmålet innebär att fondförvaltningen "ska ske på ett föredömligt sätt", vilket innebär att Sjunde AP-fonden får samma typ av mål som Första-Fjärde AP-fonderna och Sjätte AP-fonden.

Det har visat sig att man kan hålla god avkastning och samtidigt bidra till klimatomställningen, och förhoppningen är att Sjunde AP-fonden nu kommer att göra detta på samma sätt, säger finansmarknadsminister Max Elger.

Sjunde AP-fonden har kritiserats för sitt fossila innehav, och Riksrevisionen har i en granskning uppmanat regeringen att förtydliga fondens uppdrag i förhållande till föredömlig förvaltning.

I en proposition som regeringen går fram med behandlas också frågor om Finansinspektionens tillsyn över Sjunde AP-fonden och om meddelarfrihet för uppgifter inom AP-fondernas investeringar.

Förslagen bygger på en överenskommelse i pensionsgruppen från i december 2017. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.