Nytt kunskapscentrum om Ryssland och Östeuropa

Ett kunskapscentrum om Ryssland och Östeuropa ska inrättas. Arkivbild.
Ett kunskapscentrum om Ryssland och Östeuropa ska inrättas. Arkivbild.
PolitikTT

Annons

Annons

Kunskapen om Ryssland och Östeuropa behöver bli bättre. Det anser regeringen som beslutat att Regeringskansliet ska ingå avtal med Utrikespolitiska institutet (UI) om att inrätta ett kunskapscentrum om regionen.

"Utvecklingen i Ryssland och Östeuropa är av central betydelse för svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Det har sedan en tid tillbaka stått klart att behovet av kunskap och kompetens om regionen ökar, vilket kräver att återväxten av analytiker och experter i Sverige, liksom kunskapen i samhället i bred bemärkelse om Ryssland och Östeuropa, inte avstannar. Sverige ska fortsätta att ligga i framkant vad gäller analys och förståelse av regionen", säger utrikesminister Ann Linde (S) i ett uttalande till TT.

Enligt regeringens pressmeddelande är det bland annat "det försämrade säkerhetsläget i Europa" som gjort det motiverat att stärka kompetensen om länderna i öst.

Kunskapscentrum om Ryssland och Östeuropa etableras efter en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons