A-
A+

Nytt orosmoment för ESS – elpriset

Gräs frodas på den 537 meter långa acceleratortunneln med målbyggnaden i bakgrunden på ESS ( European Spallation Source ) i Lund i november 2022. Arkivbild.
Gräs frodas på den 537 meter långa acceleratortunneln med målbyggnaden i bakgrunden på ESS ( European Spallation Source ) i Lund i november 2022. Arkivbild.
EkonomiTT

Pandemin förlängde byggtiden och kostnaderna har skenat.

Nu riskerar dessutom det höga elpriset att ställa till det för ESS – Europas stora forskningscentrum för avancerad materialforskning utanför Lund, rapporterar P4 Malmöhus.

Annons

Annons

Vi ska diskutera hur vi kan prissäkra, säger Helmut Schober, chef för ESS, till radion.

ESS som byggs utanför Lund ska rymma världens kraftigaste neutronkälla och beräknas i nuläget stå klar i slutet av 2027. Projektet har kantats av problem, inte minst budgetmässigt. Nu har även det höga elpriset hamnat i fokus.

Anläggningen förväntas förbruka 180 gigawattimmar el per år i full drift – en förbrukning som enligt Sveriges Radio motsvarar en åttaprocentig ökning av elanvändningen i hela Lunds kommun. Efter årsskiftet ska ledningen för neutronkällan träffa Kraftringen och Eon för att diskutera elfrågan.

Det första spadtaget för ESS togs 2014. Projektet har försenats, bland annat på grund av tekniska utmaningar och pandemin. Budgeten har inte heller visat sig hålla. Sverige och Danmark är värdländer för ESS, som håller på att byggas på åkermark utanför Lund, men hela 13 europeiska länder ingår i det konsortium som bygger anläggningen.

Förhoppningen är att ESS ska möjliggöra framtida upptäckter inom bland annat nanoteknologi, life science, läkemedel, materialvetenskap och experimentell fysik.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.