A-
A+

Nytt rekord: Över 1 000 försökte korsa kanalen

Migranter som plockats upp i Engelska kanalen tas emot vid Dover i England. Bild från i fredags.
Migranter som plockats upp i Engelska kanalen tas emot vid Dover i England. Bild från i fredags.
StorbritannienTT

Över 1 000 personer på ett dygn – det är det dystra nya dagsrekordet på den farliga människosmugglingsrutten över Engelska kanalen.

Annons

Annons

Det var i lördags som brittiska myndigheter räddade eller fångade in sammanlagt 828 personer, i ett 30-tal mindre båtar, som olovligen försökte ta sig från Frankrike till Storbritannien, rapporterar BBC och andra brittiska medier. Franska kolleger stoppade samma dag 10 båtar med totalt 193 människor i.

En sammanlagd dygnssiffra på över 1 000 är extrem, med tanke på att det under nästan åtta månader hittills i år har registrerats totalt 12 500 migranter på smugglingsrutten.

Storbritannien och Frankrike enades i juli om hårdare bevakning längs kusterna och intensivare jakt på de människosmugglare som organiserar trafiken.

I London behandlas också ett förslag till ny lag, The Nationality and Borders Bill, som innebär att migranter kan få upp till fyra års fängelse.

Hjälporganisationer kontrar med att det redan står klart att hårdare tag inte hjälper mot desperata människor, och att det enda som kan få stopp på de livsfarliga båtturerna är säkrare sätt att söka asyl.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!