-
+

Nytt språkrör – snart kommer nya ministrar

Märta Stenevi har valts till nytt språkrör och gratuleras med blommor av Per Bolund under Miljöpartiets extrakongress.
Märta Stenevi har valts till nytt språkrör och gratuleras med blommor av Per Bolund under Miljöpartiets extrakongress.
PolitikTT

Miljöpartiets nya språkrörspar heter Märta Stenevi och Per Bolund. De ska nu försöka lyfta partiets dalande opinionssiffror.

Men valet av nytt kvinnligt språkrör leder också till regeringsombildning.

Annons

Annons

Språkröret Isabella Lövin lämnar och kandidaten Märta Stenevi kommer in i rummet vid Miljöpartiets extrakongress.
Språkröret Isabella Lövin lämnar och kandidaten Märta Stenevi kommer in i rummet vid Miljöpartiets extrakongress.

Märta Stenevi har varit medlem i Miljöpartiet i mindre än tio år, men har hunnit med att vara regionråd, kommunalråd och partisekreterare. Nu har hon också valts till språkrör efter Isabella Lövin.

Både Märta Stenevi och Per Bolund vill att partiet ska bredda sig och driva frågor om social rättvisa och minskade ekonomiska klyftor parallellt med klimatpolitiken.

Mitt budskap är att vi inte behöver välja mellan klimat och rättvisa. Om partiet ska växa räcker det inte att vara radikala nog för Greta-generationen. Deras mammor och pappor ska lita tillräckligt på oss för att rösta på oss, säger Märta Stenevi.

Hon tror att det är en nackdel att MP uppfattas som ett enfrågeparti.

Frågan om man ska satsa allt på det gröna kortet eller inte återkommer inför varje val. I en valanalys efter valet 2014 kom partiet fram till att valresultatet blivit en besvikelse för att man splittrat sig på för många frågor – då var det miljö, skola, jobb och jämställdhet.

Men det nya språkrörsparet tror ändå inte att det är en risk att lyfta fler frågor.

Lediga ministerposter

Strax före jul meddelade Peter Eriksson att han lämnar som biståndsminister och nu blir också jobbet som klimat- och miljöminister ledigt. Men Märta Stenevi vill inte säga vilken ministerpost hon vill ha.

Och Per Bolund vill inte heller kommentera det som många miljöpartister tycks ta för givet, att det blir han som tar över Isabella Lövins uppgifter i regeringen.

Det är oerhört hedrande, men nu ska vi sätta oss ner och se hur laget ska se ut., säger han.

I partiet surras det en del om ministerrockader och nytillskott. Till exempel att Märta Stenevi skulle kunna ta över efter jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, som då i sin tur kunde bli biståndsminister – om inte Erikssons statssekreterare Per Olsson Fridh vill ta ett steg framåt.

Om Per Bolund ska ersättas som finansmarknads- och bostadsminister spekuleras det i att ekonomisk-politiska talespersonen Karolina Skog eller gruppledaren i riksdagen Janine Alm Ericson kan bli aktuella.

Annons

Annons

Fler förändringar?

Hur det blir visar sig när statsminister Stefan Löfven (S) senare berättar om sin nya regering. Då är det också möjligt att han väljer att göra fler förändringar bland ministrarna.

Valberedningens motivering till att nominera Märta Stenevi var att partiet behöver en person som går genom rutan, som är karismatisk och utstrålar värme.

Hon vann språkrörsvalet med drygt hälften av rösterna – 142 av 265. Hon utmanades av två riksdagsledamöter och en lokalpolitiker. Rebecka Le Moine fick 54 röster, Elin Söderberg 44 och Annika Hirvonen 25 röster.

Nu har Märta Stenevi siktet inställt på valet 2022. Och hon tycker att MP ska spänna bågen högre än att komma över riksdagsspärren, där partiet legat och skvalpat de senaste åren.

Vi måste tala klarspråk. Fyra procent duger inte. Vi kan inte förändra världen i den takt som behövs om vi inte klarar att få med oss fler, säger hon.

Behöver nytändning

Men Stenevi måste också sprida entusiasm internt. Regeringssamarbetet har frestat på och medlemsantalet har minskat kraftigt.

Jag tror att vi behöver en nytändning efter sex år i regeringsställning, säger Per Bolund.

Statsminister Stefan Löfven förefaller nöjd med valet av Stenevi: "Jag känner Märta Stenevi som en resultatinriktad lokal- och regionpolitiker och det tror jag är bra erfarenheter när hon nu ska leda ett regeringsparti", skriver han i en kommentar till TT.

Han säger att mycket jobb återstår för regeringen, inte minst efter coronakrisen. "Jag ser fram emot att fortsätta det samarbetet med Märta Stenevi", fortsätter Löfven.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Peter Erikssons statssekreterare fel för förnamn.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss