A-
A+

Nytt stopp för Trump-dokument

USA:s förre president Donald Trump tidigare i år.
USA:s förre president Donald Trump tidigare i år.
USATT-AP

En federal appellationsdomstol har tillfälligt stoppat utlämningen av dokument på hundratals sidor som berör Donald Trumps agerande i januari och som USA:s kongress har begärt ut.

Annons

Annons

Det är det kongressutskott som utreder händelserna kring stormningen av Kapitolium den 6 januari som begärt ut dokumenten på sammanlagt 770 sidor som förre presidenten Donald Trump vill hemligstämpla.

En domstol i Washington DC gav i veckan grönt ljus för att kongressen ska få ta del av dokumenten, men det har en appellationsdomstol nu stoppat, åtminstone för tillfället.

Trumps advokater överklagade veckans beslut och domstolen ger nu båda parter fram till den 30 november för att slipa på sina argument.

Oavsett det utslag domstolen sedan kommer med lär beslutet överklagas och frågan hamnar då hos Högsta domstolen.

Dokumenten det handlar om är anteckningar från Trumps närmaste medarbetare, promemorior till Vita husets pressekreterare och utkast till det tal som den dåvarande presidenten höll den 6 januari – ett tal som många anser vara den avgörande gnistan som tände Trumpanhängarnas stormning av kongressen.

Frågan i fokus är hur länge det juridiska skydd som omfattar presidentämbetets makt – på engelska "executive privilege" – gäller för en före detta president. Inte för evigt och inte om det går mot den sittande presidentens beslut, ansåg domaren Tanya Chutkan i den dom som nu överklagats.

"Hans (Trumps) hållning att han kan sätta sig över den verkställande maktens uttryckliga vilja tycks baseras på tanken att hans 'executive privilege' varar i all evighet. Men presidenter är inte kungar, och den svarande är inte president", skrev hon i sin dom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.