A-
A+

Nytt tjeckiskt coronafall i OS: "Skandal"

OS-byn i Tokyo.
OS-byn i Tokyo.
OlympisktTT-AFP-Reuters

Tjeckiens trupp har drabbats hårdast av covid-19 i OS – senast i raden av smittade är cyklisten Michal Schlegel.

Landets premiärminister, Andrej Babis, kallar situationen för en "skandal".

Annons

Annons

Tjeckiens OS-trupp har drabbats av ännu ett covidfall. Cyklisten Michal Schlegel är den sjätte personen som har testats positivt.

Sedan tidigare har tre personer i beachvolleybolltruppen konstaterats smittade. Damspelaren Marketa Nausch-Slukova, tränaren Simon Nausch och herrspelaren Ondrej Perusic.

Dessutom har den tjeckiska bordtennisspelaren Pavel Sirucek samt OS-läkaren Vlastimil Voracek drabbats av coronaviruset.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis benämner situationen som en "skandal".

Jag gillar inte det här alls. Jag förstår inte hur det kan hända, säger han.

Framför allt går han till attack mot den smittade läkaren, som inte var vaccinerad.

Vi fortsätter att försöka övertyga människor att vaccinera sig, och läkaren var inte vaccinerad. Det är orättvist mot idrottarna framför allt, säger Andrej Babis.

Samma flyg

Alla sex som konstaterats smittade flög till Tokyo med samma flyg. OS-sportchefen Martin Doktor säger att Tjeckiens olympiska kommitté har startat en utredning gällande situationen.

Situationen är allvarlig men sedan problemen uppstod har vi gjort vårt bästa för att stoppa smittan, säger han.

Även nederländska taekwondoutövaren Reshmie Oogink och en person i hennes team har testat positivt.

"Jag har gjort allt jag kan och har jobbat så hårt för att komma så här nära OS. Det här är slutet på min karriär", säger 31-åringen i ett uttalande.

På torsdagsmorgonen bekräftade OS-arrangörerna att två aktiva i OS-byn hade smittats, om det är Oogink och Nausch-Slukova det handlar om är fortsatt oklart.

Annons

Annons

Flera smittade

Tio andra personer med koppling till spelen har också bekräftats smittade, vilket innebär att totalt 87 hittills har smittats.

På onsdagen meddelade britten Amber Hill, världsetta i skeetskytte, att hon testade positivt innan avresan till Tokyo, och därmed tvingats dra sig ur tävlingen.

Sedan tidigare har bland andra chilenska taekwondoutövaren Fernanda Aguirre och nederländska skateboardåkaren Candy Jacobs bekräftat att de missar OS på grund av positiva test.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!