A-
A+

Nytt vaccin kan godkännas på måndag

Covid-19-vaccin från amerikanska Novavax injicieras under ett test i London. På måndag kan vaccinet komma att godkännas av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Arkivbild.
Covid-19-vaccin från amerikanska Novavax injicieras under ett test i London. På måndag kan vaccinet komma att godkännas av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

Amerikanska Novavax kan få godkänt för sitt covid-19-vaccin i EU på måndag. EU-länderna vill samtidigt ha ett gemensamt bäst-före-datum för sina covidpass.

Annons

Annons

Fyra covid-19-vaccin har redan godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Efter Astra Zeneca, Pfizer-Biontech, Moderna och Janssen är frågan om också Novavax nu kan få klartecken.

"Vår medicinska kommitté håller ett extrainsatt möte den 20 december för att granska ansökningen om det covid-19-vaccin som utvecklats av Novavax", meddelar EMA via Twitter.

EU-kommissionen har centralt redan förhandsbeställt 200 miljoner doser från Novavax. Av dessa har Sverige ett avtal om 2,2 miljoner doser från företaget.

Bäst-före-datum?

EU-ländernas stats- och regeringschefer manar samtidigt till fortsatt vaccinering i ett gemensamt uttalande från sitt toppmöte i Bryssel under torsdagen. Dessutom betonar man vikten av "en gemensam inställning" till giltighetstiden för EU:s covidpass – något som statsminister Magdalena Andersson tydligt ställer sig bakom.

Ja, det är klart. Det har varit en väldig fördel när vi har kunnat haft gemensamma covidpass i Europa, säger Andersson på en pressträff med svenska journalister i Bryssel.

EU-kommissionen har redan föreslagit att från den 10 januari införa en regel om att passen ska gälla i nio månader från att man blivit fullvaccinerad – en tid som sedan sträcks ut om man fått en extra dos.

Annons

Annons

Oroliga ledare

Smittspridningsmässigt visar veckans statistisk från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC på en viss nedgång runt om i EU. 17 av 27 länder har nu en lägre tvåveckorssiffra än förra veckan och inget land redovisar längre fler än 2 000 nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Oron är dock stor för att siffrorna återigen kan börja stiga när omikronvarianten sprids till allt fler länder.

Under torsdagen ägnade EU-ländernas stats- och regeringschefer nästan fyra timmar åt att diskutera pandemin på sitt toppmöte i Bryssel.

Vi ser väldigt oroande nivåer av smittspridningen i flera EU-länder. Det vi har pratat om är framför allt hur man kan öka vaccinationstakten, hur viktigt det är med en tredje dos, men också om hur man ska kunna stoppa den spridning av desinformation som finns kopplad till pandemin, säger Magdalena Andersson i Bryssel.

I EU är just nu smittspridningen störst i Slovakien, Tjeckien och Belgien och minst i Rumänien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.