A-
A+

Nytt vaccinsamarbete ska rädda liv och pengar

Ett nytt forskningsprojekt ska hitta nya vägar till att utveckla vaccin. Arkivbild.
Ett nytt forskningsprojekt ska hitta nya vägar till att utveckla vaccin. Arkivbild.
VetenskapTT

Över fyrtio aktörer i elva länder ska hitta snabbare och billigare sätt att ta fram vaccin i ett nytt projekt.

Forskare i Göteborg ska använda sig av en urovaginal 3D-modell för att undersöka möjligheter till vaccin mot herpes.

Annons

Annons

Att ta fram vaccin mot olika sjukdomar är en omfattande tidskrävande process. I genomsnitt tar ett framtagande tio år och kostar omkring 800 miljoner euro.

Vaccinen mot covid-19 var undantag.

Vissa är så kallade RNA-vaccin, som kan sägas innehålla koder för ett antigenprotein, som sedan stimulerar immunsystemet. RNA-vaccin utvecklas helt och hållet i laboratorium.

Det var möjligt att ta fram vaccin snabbt på grund av decennier av forskning och ny teknologi. RNA-vaccin har varit fantastiskt framgångsrika för de länder som har haft tillgång till det under pandemin, men nu ser vi att det inte ger så långvarigt skydd, säger vaccinforskaren Ali Harandi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Urovaginal 3D-modell

Han pekar på mutationer och den uppmärksammade deltavarianten som exempel. Dessutom går det inte att utveckla RNA-vaccin för alla typer av sjukdomar.

I ett nytt vaccinsamarbete som omfattar 3D-modeller deltar Ali Harandi och hans forskargrupp inom immunologi och vaccinforskning vid Sahlgrenska akademin. Deras bidrag blir att utveckla en labbaserad urovaginal modell för att testa immunitet mot sexuellt överförbara sjukdomar, främst mot genital herpes.

Herpes är ett bra exempel för det har investerats massor av pengar på tester som nyligen har avbrutits.

En prototyp finns redan, skapad av mänsklig slemhinnevävnad.

Vi ska använda 3D-modeller och mänsklig vävnad, som vi gör utanför en mänsklig kropp. De är funktionella och överlever i några veckor. Vi kan i princip orsaka infektioner på modellen, säger Ali Harandi.

Annons

Annons

Vill utrota djurförsök

Traditionellt sett har djurförsök använts vid vaccinforskning och stegen mellan djur och människa är ofta många och resultaten av dem inte heller så framgångsrika. 3D-modeller blir ett sätt att snabba på processen i steget från djur till människa.

På sikt är förhoppningen att arbetet ska leda till att helt kunna utesluta djurförsök.

Det finns så många exempel med lyckade försök på djur som sedan helt har misslyckats på människor. Kan vi använda 3D-modeller direkt så kan vi även se till att djur slipper lida, säger Ali Harandi.

Projektet ska även ta fram humana 3D-modeller för utvärdering och bedömning av vaccinkandidater mot infektion i luftvägar och för mag- och tarmkanal.

Vaccinsamarbetet startar i september och ska pågå till år 2027. Från Sverige ingår även forskare från Lunds universitet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!