A-
A+

Nytt vargangrepp i Skåne – fyra får döda

Vargar i vargreviret Linderödsåsen i Skåne. Bilden togs med Länsstyrelsens inventeringskamera i januari 2022. Arkivbild.
Vargar i vargreviret Linderödsåsen i Skåne. Bilden togs med Länsstyrelsens inventeringskamera i januari 2022. Arkivbild.
DjurTT

Fyra får har dött efter ett nytt vargangrepp i centrala Skåne.

Det är det fjärde angreppet inom samma revir och beroende på vad dna-analyser visar kan det bli aktuellt med skyddsjakt.

Annons

Annons

I helgen dödades fem får i en förmodad vargattack i skånska Hörby kommun och under torsdagskvällen skedde ett nytt angrepp inte långt därifrån. Två får dödades och ytterligare två fick avlivas på grund av sina skador, uppger länsstyrelsen i Skåne.

Det är det fjärde angreppet inom vargreviret Linderödsåsen och därmed kan det bli aktuellt med skyddsjakt på varg i området.

Avvaktar dna-analyser

Vi avvaktar dna-analyser nu. Före det kan vi inte säga något om det blir skyddsjakt, säger Tom Espgård, lantbrukskonsulent på länsstyrelsen, till TT.

Enligt reglerna kräver ett beslut om skyddsjakt tre attacker av en utomstående varg eller fyra angrepp från revirvargar räknat på ett halvår.

Länsstyrelsen har fått analyssvar från de två äldre angreppen. I det ena fallet var det hanen och tiken från reviret som stod för angreppet, i det andra fallet rörde det sig om en fjolårsvalp (hane) från reviret.

Det är dock inte säkert att det är någon av vargarna från reviret som utfört de två två senaste angreppen. Under hösten har det hittats spillning från en ung varghane som strövat in från Östergötland.

Annons

Annons

Skyddsjakt i Kronoberg

Det är en varg som är född 2021. Det är inte ovanligt att en hane stryker i utkanten av ett revir och hoppas på att hanen som finns i reviret är i dålig vigör, sade Nils Carlsson, tillförordnad enhetschef på länsstyrelsen i Skåne, till TT i helgen.

Samtidigt pågår det en skyddsjakt på en vargindivid i södra delarna av Kronobergs län och de norra delarna av Skåne. Det rör sig om en varg från Sjundareviret, ett område söder om Stockholm. Via dna-analyser har länsstyrelsen i Kronobergs län kunnat konstatera att individen ligger bakom flera attacker på får och nötkreatur i Markaryd, Älmhult och Ljungby kommun, vilket SVT Nyheter Småland tidigare har rapporterat om.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.