-
+

Nytt VM-guld efter världsrekord

Nils van der Poel efter världsrekordet på 10 000 meter på VM i nederländska Heerenveen.
Nils van der Poel efter världsrekordet på 10 000 meter på VM i nederländska Heerenveen.
SkridskoTT

I torsdags tog han VM-guld på 5 000 meter – nu har Nils van der Poel satt världsrekord och tagit ytterligare ett guld på 10 000 meter.

Hoppas det är många som har njutit av det, säger han till Viaplay efter segern.

Annons

Annons

Den 24-årige svensken gick i mål på den sensationella tiden 12.32,95, lite mindre än sekunden bättre än kanadensaren Graeme Fishs tidigare världsrekord på 12.33,86 från 2020.

Eat Fish for dinner guys, skämtade van der Poel in i tv-kameran som en passning till den tidigare rekordhållaren.
Jag tror han menade det som ett skämt och vi har haft kontakt hela veckan. Han skrev faktiskt tidigare att han skulle försöka slå rekordet. Jag stöttar honom fullt ut, säger Fish, som följde loppet hemma i Kanada där han valt att träna i stället för att tävla i Europa i coronapandemin, till Aftonbladet.

Svensken hoppades att konkurrenterna skulle kunna utmana, men det var ingen som var riktigt nära.

Nederländaren Jorrit Bergsma kom på en andraplats, 12,91 sekunder efter. Bronset gick till ryssen Alexander Rumjantsev, som var 21,79 sekunder bakom.

"Största utmaningen"

Rekordet har funnits i van der Poels huvud en längre tid.

Vi började prata om det här i september tror jag. Vi pratade om att vi inte hade någon aning om hur vi skulle slå världsrekordet, för vi hade uppenbarligen inte gjort det än då, säger han till nederländsk tv.
Det var den största utmaningen i mitt liv, men det var härligt.

van der Poel var givetvis överlycklig och stolt över sin egen prestation – och hoppas att många känner likadant.

Hoppas det är många som njutit av det, säger han till Viaplay.

Han vill också påpeka att det inte bara är världsrekordet som är slaget.

Det är också ett nytt klubbrekord i SK Trollhättan, det kommer bli riktigt tufft för de som kommer upp nu att slå den tiden, säger han till nederländsk tv.

Annons

Annons

Medaljhopp inför OS

Hans framfart de senaste månaderna innebär att han seglat upp som ett av Sveriges största medaljhopp inför OS i Peking 2022. Både 5 000 meter och 10 000 meter körs på vinterspelen.

Sverige har tagit sammanlagt 16 medaljer i skridsko i OS-sammanhang, varav sju guld. Legendaren Tomas Gustafson vann guld på båda distanserna i Calgary-OS 1988.

van der Poel tog VM-guld på 5 000 meter i torsdags, Sveriges första i skridsko sedan 1973. Han tangerade samtidigt sitt eget svenska rekord på distansen.

Succésvensken tog en paus från skridskosporten 2018 och gjorde comeback 2020, sedan dess har han levererat flera världsresultat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss