A-
A+

ÖB: Mer stöd till Ukraina är att vänta

ÖB Micael Bydén ser fortsatta substantiella militära paket till Ukraina. Arkivbild.
ÖB Micael Bydén ser fortsatta substantiella militära paket till Ukraina. Arkivbild.
UkrainaTT

Överbefälhavaren Micael Bydén ser fortsatta substantiella militära paket till Ukraina framför sig.

Vi är många länder som är beredda att göra mycket för att stödja dem, säger han.

Annons

Annons

På torsdagen informerade ÖB riksdagens försvarsutskott om det underlag som Försvarsmakten lämnade till regeringen i tisdags. Det redovisar vad Sverige militärt kan avvara utan att den svenska försvarsförmågan försvagas.

Det här bygger på en balans mellan stöd och förmågeuppbyggnad här hemma. Vi tittar på omvärldsläget som vi har och då tittar vi brett och det bygger förstås på de tydliga signaler vi får från Ukraina vad det är man behöver, säger Bydén efter mötet.

Frågan är om Ryssland verkligen skulle kunna angripa Sverige militärt när man har stora svårigheter med kriget i Ukraina just nu.

Då ska man veta att Ryssland har ganska många saker i sin verktygslåda som inte bara är de förband som nu genomför ett invasionskrig i Ukraina. Här får vi lägga hela bilden och göra en analys mot omvärldsutvecklingen, vad Ryssland kan och inte kan göra, de hot och risker som finns och vad vi då kan avvara, säger Micael Bydén.
Och det är självklart, nu förs kriget i Ukraina, och det förs för hela kollektiva väst, och vi är många länder som nu är beredda att göra mycket för att se till att stödja dem, säger han.
Det här kommer att följas av politiska beslut så småningom, precis som de sju stödpaket som redan gått i väg, och jag förväntar mig att det kommer ytterligare politiska beslut utifrån de rekommendationer som jag nu har givit, säger Micael Bydén.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.