Obamas memoarer säljer rekordbra

USA:s förre president Barack Obama är fortsatt populär. Här kampanjtalar han för Joe Biden tidigare i november.
USA:s förre president Barack Obama är fortsatt populär. Här kampanjtalar han för Joe Biden tidigare i november.
KulturTT

Barack Obama har satt ett nytt amerikanskt försäljningsrekord med sin nya memoarbok.

Och redan har spekulationerna börjat om vem som kan tänkas ge ut hans efterträdare Donald Trumps troliga memoarer.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

USA:s förre president Barack Obama är fortfarande populär. Åtminstone är hans ord det. Bara under det första dygnet har hans självbiografi "Ett förlovat land" (“A Promised land”) sålts i nära 890 000 exemplar i Nordamerika, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det är enligt nyhetsbyrån mer än vad någon annan presidents memoarer i modern tid har sålt under premiärdygnet.

Siffran kan jämföras med tidigare presidenters böcker, som Bill Clintons “Mitt liv” och George W Bushs “Decision Points”, som sålde 400 000 respektive 220 000 exemplar under sina första dygn i butik och till slut mellan 3,5 och 4 miljoner böcker vardera.

"Ett förlovat land" är drygt 700 sidor tjock och handlar om Obamas politiska färd, från att bli senator och sedan president. Det är den första boken av två om hans tid i Vita huset och har enligt New York Times redan tryckts i sex miljoner exemplar.

Den enda personen som också har bott i Vita huset och som kan mäta sig med president Obama i bokförsäljningssiffror är hans hustru Michelle Obama, vars "Min historia" sålde 725 000 exemplar under första dygnet och som nu har nått över 10 miljoner sålda exemplar sedan 2018.

Trump nästa?

Obamas efterträdare i Vita huset, Donald Trump, lär också i framtiden komma med en bok om sin tid som president.

Men, rapporterar The New York Times , de stora förlagen tvekar om att ge ut en memoar av Trump. Presidenten är visserligen fortfarande populär i stora delar av landet och en bok skulle sannolikt sälja mycket bra, och klart mycket bättre än hans hittills mest kända bok, "The art of the deal", som uppges ha sålts i 630 000 exemplar.

Men förlagen är enligt tidningen också medvetna om att Trump inte alltid talar sanning och faktagranskandet skulle bli monumentalt, inte minst för att undvika eventuella stämningsansökningar. Dessutom hotar redan förläggare, författare och bokhandlare med bojkott mot det förlag som skulle ge ut en Trump-bok.

Annons

Annons

65 miljoner dollar

Författaren Stephen King, som på Twitter inte skräder sina ord om Trump, tycker dock att denne ska få ge ut sina memoarer. "Allt han skulle skriva skulle vara självförhärligande lögner, men jag tror på att låta människor ha friheten att läsa vad de vill och jag hatar censur", skriver han i ett mejl till New York Times.

Trump lär åtminstone var sugen på att ge ut sina minnen i bokform, inte minst för förskottsbetalningens skull. Paret Obama fick runt 65 miljoner dollar av Penguin Random House för sina sammanlagt tre böcker, och som författaren Scott Turow säger till New York Times:

Jag kan garantera en sak: Han (Trump) kommer vilja få ett större förskottsbelopp än vad Obama fick.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons