-
+

Öberg fixade VM-brons efter drama

Hanna Öberg ordnade svenskt brons i VM-premiären.
Hanna Öberg ordnade svenskt brons i VM-premiären.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Mixedstafetten började med stavstrul och när Hanna Öberg bommade sina två första skott på slutsträckan såg det mörkt ut.

Men Öberg revanscherade sig med en ursnabb ståserie och spurtade hem ett brons till Sverige i VM-premiären.

Jag tycker att jag skjuter ganska kontrollerat egentligen, säger Öberg.

Annons

Annons

Superstjärnan Hanna Öberg fick ingen strålande öppning på skidskytte-VM i Pokljuka. När hon kom in till det liggande skyttet på slutsträckan bommade Öberg sina två första skott – och Sverige fick uppförsbacke i medaljstriden bakom överlägsna Norge.

Men Öberg reste sig med ett lysande och blixtrande snabbt ståskytte, samtidigt som Ukrainas Olena Pidhrusjna svajade så att Sverige kunde ta sig upp på en bronsplats inför spurtvarvet. Ståserien gick på imponerande 18,5 sekunder – snabbare än alla, både damer och herrar.

Ja, de (herrarna) har väl ingen fördel mot oss, eller?, säger Öberg.
Jag känner mig lugn och avslappnad och tycker att jag skjuter ganska kontrollerat egentligen, fortsätter hon och skrattar till i den mixade zonen.

Spurten blev en dramatisk medaljkamp mellan Ukraina och Sverige. Pidhrusjna jagade ikapp fem sekunder på Öberg. Men Öberg höll emot och kämpade ner ukrainskan i spurten – innan svenskan utpumpad föll ihop i målfållan.

Strul för Samuelsson

Det var ingen stafett som var bekymmersfri för Sverige. Sebastian Samuelsson hade stora problem redan under den första sträckan efter att ha brutit staven.

Först fick han en för lång stav av en norsk ledare, sedan en ännu längre av en svensk.

Det är surt såklart, men det är inte så mycket att göra, säger Samuelsson.
Det kändes som att den var en decimeter för lång. De går ju ut med väldigt många stavar och då får man ta det som finns just då. Nej, det blev inte bra.

Efter ett tredje stavbyte fick han till slut en stav med rätt längd, om än med bara enkelrem för handen, och allt strul kostade energi.

Jag kände ju att jag blev ganska stum och trött.

Skyttemässigt såg det längre bra ut för Samuelsson, men efter nio raka träff missade han sista stående skottet och sedan också första reservskott.

Han växlade över till Martin Ponsiluoma som nia, 32 sekunder bakom ledande Belarus.

Annons

Annons

Thingnes Bø glänste

På andrasträckan såg Johannes Thingnes Bø snart till att det var norskt i täten. Efter de två herrsträckorna ledde Norge överlägset, 39 sekunder före Frankrike. Ponsiluoma körde upp Sverige till en femteplats, trots lite strul vid första skyttet och totalt tre bommade skott på sträckan.

Jag råkade kasta ut första skottet, jag trodde inte att jag hade laddat det i vapnet, säger Ponsiluoma.

Tiril Eckhoff fick kämpa en del i stående skyttet, men lyckades samla sig vid extraskotten och såg till att Norge behöll greppet inför slutsträckan. Samtidigt svajade Frankrike (Anaïs Chevalier-Bouchet) och medaljkampen bakom Norge öppnade upp sig rejält.

Linn Persson gjorde en stark sträcka och körde upp Sverige till bronsplats, ungefär 18 sekunder bakom Ukraina och strax före Österrike.

Hanna Öberg kunde sedan förvalta medaljläget på slutsträckan. Norge vann 27 sekunder före Österrike och halvminuten före Sverige.

Det var Sveriges första VM-medalj i mixedstafett sedan 2010.

Jag tror att det här betyder mycket för hela laget, inte bara för oss fyra som kör i dag. Vi har tagit en medalj redan på första dagen och just i mixedstafett som kanske har varit vår svåraste distans, säger Hanna Öberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss