A-
A+

Öberg om fiaskot: "Bland det sämsta jag gjort"

Hanna Öberg hade en mycket tung dag i skidskyttespåren på lördagen.
Hanna Öberg hade en mycket tung dag i skidskyttespåren på lördagen.
SkidskytteTT

Nio bom, sist av svenskorna och sämsta placeringen på fyra år. Lördagens jaktstart blev ett riktigt bottennapp för skidskyttets totala världscuptrea Hanna Öberg.

Så mycket blåser det inte att jag ska skjuta nio bom, det ska gå att hålla ihop det bättre än så, säger 25-åringen som blev 54:a.

Annons

Annons

Att det var extrema vindförhållanden i Östersund märktes tydligt på skjutvallen där det nästan var enklare att hålla reda på antalet träffar än bommar i damernas jaktstart.

En av dem som hade det jobbigast var Hanna Öberg. Nio missar på fyra skjutserier blev världsåkarens facit – fler än hon någonsin haft tidigare i karriären.

Det är nog bland det sämsta jag någonsin har gjort på en skidskyttetävling skyttemässigt. Det är klart att det är lite frustrerande. Jag tycker egentligen att jag gör många bra saker, men jag får inte utdelning för det, säger hon.

"Ingen negativ känsla"

Det började annars bra för Öberg som jagade revansch efter fredagens svaga insats i sprinten, där hon blev 52:a. Men efter att ha skjutit fullt i första liggande följde tre bom vardera på resterande skjutningar.

Jag kände inför att det var bra att det blåste i dag med tanke på mitt utgångsläge, det var ingen negativ känsla med vinden utan bara positivt. Så mycket blåser det inte att jag ska skjuta nio bom, det ska gå att hålla ihop det bättre än så.

Tillsammans med vikarierande skyttetränaren Jonas Johansson är hon överens om att hon gjorde mycket rätt på vallen. Hon anpassade siktet efter vindbyarnas varierande styrkor – men utan att få önskad effekt.

Det som jag skruvade ska i teorin vara rätt men jag hamnar uppe till vänster. Jag har haft lite problem de senaste dagarna med att flytta runt träffbilderna lite.

Till sist gick Hanna Öberg i mål som 54:a – över fem minuter efter segrande norskan Marte Olsbu Røiseland. Därmed var hon dagens sämsta svenska och inkasserade samtidigt sin lägsta placering sedan säsongen 2016–2017 då hon blev 59:a i Oslo.

Annons

Annons

Slåss om tredjeplatsen

Alltjämt är hon kvar på tredje plats i den totala världscupen inför söndagens avslutande masstart. Men bakom jagar italienska stjärnan Dorothea Wierer och med tanke på Öbergs tunga resultatrad i de sex senaste individuella starterna (36:a, 13:e, 24:a, 27:a, 52:a och 54:a) hänger den fina slutplaceringen på en skör tråd.

Jag hade velat avsluta säsongen med tre fina tävlingar i Östersund och jag trivs verkligen med att tävla här i vanliga fall. Så det är klart att det är tråkigt. Men i morgon (söndag) är det ett nytt oskrivet blad där alla startar samtidigt så jag vill ändå knyta ihop det här på ett okej sätt och ge mig själv revansch, framför allt på skjutvallen.

TT: Är det oroande med den resultatmässigt negativa trenden som du har just nu?

Jag vet att formen inte är hundraprocentigt som den var i början av säsongen. Men jag känner mest att jag vill plocka med mig erfarenheter och lärdomar om vad jag vill göra bättre inför framtiden. Jag vill verkligen vara med och fajtas uppe i toppen en hel säsong.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!