-
+

Öberg sjua i masstarten: "Var ganska trött"

Hanna Öberg under masstarten i VM.
Hanna Öberg under masstarten i VM.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Det blev ingen fjärde VM-medalj för Hanna Öberg. Efter två bom slutade hon sjua i masstarten. Den svenska skidskyttestjärnan lämnar därmed Pokljuka med silvermedaljen i distansen som främsta minne.

Totalt sett blir det ju ett väldigt fint mästerskap, säger Hanna Öberg.

Annons

Annons

När skidskytte-VM i Pokljuka gick in på sista tävlingsdagen gällde det att krama ur de allra sista krafterna ur slitna kroppar och knoppar.

För Hanna Öberg, som har tävlat på samtliga distanser, innebar det sjunde loppet i VM.

Och det märktes.

Öberg fick slita hårt i spåret och hade därför behövt riktigt bra skärpa på skjutvallen för att kunna blanda sig i medaljstriden.

"Kan inte klaga"

Nu blev det en bom i första skyttet och en ny i tredje – och en sjundeplats i mål.

Alla vill väl vara bättre än sjua, men jag kan inte klaga för mycket på det. Jag var ganska trött i dag, säger Öberg.
Det här hade kunnat bli en tävling där man skjuter fem bom och slutar 27:a. Och det gör jag inte, så det är jag stolt över.

Den enda individuella medaljen för Hanna Öberg blir därmed silvret i distansloppet, men det har också blivit två stafettbrons i mixed och singelmixed.

Totalt sett blir det ju ett väldigt fint mästerskap, det är klart att silvermedaljen i distans betyder mest för min del, säger 25-åringen.
Det sättet jag kommer tillbaka på är jag stolt över.

Hon tog distanssilvret efter två tyngre lopp i sprinten och jaktstarten där analysen efteråt var att hon legat back energimässigt. Inför distansloppet tryckte hon i sig pizza och kakor och rörde sig i princip inte ur fläcken.

Jag tycker att jag haft en väldigt god form, men jag gav ju bort lite där i sprinten och jaktstarten. Det tror jag blev dyrt och det är också det jag tror gör att jag kanske inte håller riktigt hela vägen i dag heller. Det är absolut en lärdom jag tar med mig, säger Öberg, som efter VM nu ligger på en andraplats i den totala världscupen.

Annons

Annons

Norska medaljer

Österrikiskan Lisa Theresa Hauser var ensam om att pricka rätt med samtliga 20 skott och tog guldet i masstarten överlägsen stil före ett koppel norskor.

Ingrid Landmark Tandrevold tog silvret, 21,7 sekunder efter Hauser, medan VM-drottningen Tiril Eckhoff tog brons trots tre bommade skott, efter att ha spurtslagit Marte Olsbu Røiseland.

Övriga svenskor?

Linn Persson blev elva och Elvira Öberg 14:e efter att båda ha fått göra tre straffrundor.

Tre bom är lite för mycket, men ett helt okej lopp igen, säger Persson.

Okej var också betyget som Elvira Öberg gav sig själv.

Jag var jättetrött i går (efter stafetten) och i morse också, så jag var oroligt för att det skulle bli en mardrömsjobbig tävling.

De svenska åkarna har nu varit på resande fot i sju veckor och är eniga i vad de ser fram emot mest med att få komma hem: sova i sin egen säng och laga egen mat.

Jag har inte lagat mat på sju veckor. Det blir säkert någon variant av tacos, kanske någon poké bowl. Sånt jag inte fått på hotellet i Slovenien, säger Hanna Öberg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss