-
+

Öberg tia i VM-sprinten: "Velat haft mer"

Hanna Öberg kom på tionde plats i sprintloppet i VM.
Hanna Öberg kom på tionde plats i sprintloppet i VM.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Det blev inga svenska medaljer i sprintloppet i skidskytte-VM, som vanns av norskan Tiril Eckhoff.

Hanna Öberg var knappt en minut från guldet på tionde plats och var besviken efteråt.

Det är okej, och självklart hade jag velat haft mer än okej i dag, säger hon.

Annons

Annons

Det blev ingen svensk guldrepris i sprint för damerna efter succén för Martin Ponsiluoma.

Hanna Öberg slutade tia och blev bästa svenska, 58,8, sekunder från guldet.

I stället gick segern till Norge. Tiril Eckhoff har dominerat i sprint i år med tre raka segrar i världscupen. Norskan var även säkerheten själv i VM-loppet och sköt prickfritt.

Segermarginalen ner till fransyskan Anais Chevalier-Bouchet blev 12,0 sekunder med överraskningen Hanna Sola, Belarus, ytterligare 2,4 sekunder bakom.

Hanna Öberg sköt fullt i liggande, men hade en bom i det ståendet skyttet i luriga förhållanden med byig vind.

Det är blåsigt där ute, jag jobbar genom båda mina serier (i skyttet). Jag kanske inte stod för mina snabbaste skjuttider i dag. Jag tycker att med 90 procent kan jag inte vara missnöjd, det är helt klart godkänt, säger hon.

"Inte orolig"

Men om skyttet var okej var det framför allt i åkningen som Hanna Öberg tappade mot konkurrenterna. Hon var drygt 42 sekunder långsammare i ren åktid jämfört med snabbaste åkaren.

På sista varvet känner jag att jag inte har någon sista växel att lägga in. Det är lite för stumt liksom. Mixedstafetten var en ganska kraftig urladdning för min del, och jag har haft lite ont i benen kan jag väl erkänna, säger Öberg, som ändå är lugn inför fortsättningen:
Jag är inte alls orolig, jag vet att formen i grunden är bra.

Landslagstränaren Mattias Nilsson:

Hanna var trött på slutvarvet, annars har ju hon åkt okej om slutvarvet skulle vara som Elviras till exempel så har ju hon åkt bra. Och Elvira har ju åkt bra.

Bakom storasyster Öberg slutade Linn Persson 16:e efter två bom och lillasyster Elvira Öberg 22:a (tre bom).

Jag är redan nu jättetaggad (inför jaktstarten). Det är en ny dag i morgon (söndag) och jag fick ju som sagt indikationer på att åkningen finns där och brukar ändå också kännas bättre dag två för mig så att det är bara ut och jaga i morgon.

Annons

Annons

Möjligt att klättra

Mona Brorsson inledde starkt med prickfritt skytte i liggande, men hade tre bom i stående. Hon blev 58:a och var på vippen att missa söndagens jaktstart, dit 60 åkare kvalade in.

Resultatet från sprinten ligger till grund för jaktstarten. Då tävlar även herrarna i samma disciplin och där går fredagens sprintguldmedaljör Martin Ponsiluoma ut i ledning. Hanna Öberg har runt 45 sekunder upp till medalj.

Jag tror absolut att det finns möjlighet att avancera i jaktstarten och de andra ska ju skjuta fullt framför för att jag inte ska ha den möjligheten, säger Hanna Öberg.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs ett felaktigt antal som får åka jaktstarten. Rätt är att 60 får köra.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss