-
+

Öbergs guldvapen: "Den bästa i världen"

Hanna Öberg trivs bra på skjutvallen.
Hanna Öberg trivs bra på skjutvallen.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Hon är snabbast av alla och dessutom en av de mest pricksäkra. Effektiviteten på vallen är Hanna Öbergs guldvapen i skidskytte-VM.

Jag brukar säga till alla andra, "titta vad Hanna gör, för här har vi den bästa i världen", säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

Annons

Annons

Redan dagen efter Martin Ponsiluomas guldskräll kan det bli en ny svensk medaljfest i Pokljuka.

Hanna Öberg har vunnit två sprintlopp i världscupen den här säsongen och är en av favoriterna i eftermiddag – inte minst tack vare sin stabilitet på vallen.

Enligt statistiksajten Real Biathlon är Öberg snabbast av samtliga åkare i världscupen när det kommer till den totala tiden de tillbringar under skjutmomentet. Hon sätter dessutom oftast sina skott.

"Går inte att fatta"

Med skjuttider ner mot 20 sekunder, ibland under, i ståskyttet och 90 procents träffsäkerhet (88 procent i ligg) är hon en av de mest effektiva åkarna. Av toppnamnen är bara italienskan Dorothea Wierer och Karoline Knotten, Norge, effektivare den här säsongen.

De tiderna Hanna gör, den stabiliteten hon har i att kunna skjuta så snabbt och så naturligt… Det går inte att fatta, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz och fortsätter:
Första skott kommer liksom efter tio sekunder. Då ska du alltså lägga ner stavarna, gå ner på mattan, ta av vapnet, sätta in eller byta magasin, komma in i ställningen och hitta den där pricken – pratar vi liggskytte är det 4,5 centimeter, en golfboll – på 50 meter, och träffa den. Det är ruskigt snabbt.

Annons

Annons

Sekunder att tjäna

För Hanna Öberg handlar det om att vara avslappnad – och fokuserad.

Är hon det kan det gå som i den inledande mixedstafetten i onsdags då hon sköt en full ståserie på 18,5 sekunder på sista sträckan och ordande Sveriges VM-brons.

För många skulle det vara en stressad serie. För Hanna Öberg var den ”kontrollerad”.

Det är mycket det som är nyckeln för mig. Jag måste vara fokuserad på det jag gör och vara här och nu, annars går det inte, säger hon.
På skjutvallen finns det absolut sekunder att tjäna och de tycker jag är lättare att ta än samma sekunder ute i spåret. Det kommer ganska naturligt för mig att vilja vara effektiv på skjutvallen och det är sällan jag fryser fast.

"Det är omöjligt"

Jean-Marc Chabloz, som själv tävlat i fyra OS för Schweiz, är imponerad av 25-åringen från Piteå.

Hade någon sagt det till mig när jag höll på hade jag sagt att det är omöjligt. När jag slutade 2004 kom jag kanske ner mot 30 sekunder. En normal serie hade jag hunnit skjuta första skott och då är Hanna (redan) klar, säger han.

För honom, ur tränarsynpunkt, är det också smidigt att ha Hanna Öberg i laget.

Jag brukar säga till alla andra, "titta vad Hanna gör, för här har vi den bästa i världen", säger Jean-Marc Chabloz.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss